« Zpět

Členové ČLFA půjčili v prvním čtvrtletí firmám na stroje či zařízení 6,27 mld. Kč, meziročně o 4,7 % více

| 12. června 2019 - 8:00 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v letošním prvním čtvrtletí firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 6,27 miliardy korun. Bylo to o 4,7 % více peněz než v prvním kvartále roku 2018. Celkem členové ČLFA v úvodních třech měsících letošního roku profinancovali 4341 strojů nebo zařízení, o 20,4 % více než před rokem.

„Výsledky nás příjemně překvapily, v loňském roce totiž oblast financování strojů a zařízení stagnovala. Letos zatím střízlivější výhledy tuzemské ekonomiky nemají na plánování firemních investic zásadnější dopad. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v dalších měsících,“ říká Jaroslav Krutilek, generální tajemník ČLFA, která sdružuje 44 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Strojům a zařízením náleží v přehledu komodit financových členy ČLFA v podnikatelské sféře přibližně čtvrtinový podíl. Firmy při pořizování strojů a zařízení využívají jak produkty určené výhradně k financování dané věci, tedy finanční leasing anebo účelový úvěr, tak operativní leasing, což je pronájem s doplňkovými službami. Na operativní leasing v letošním prvním čtvrtletí v rámci financování strojů a zařízení připadlo 37,7 % nových smluv, co do objemu obchodů mu náležel podíl ve výši 17,9 %.

Nejvíce peněz si podnikatelské subjekty půjčily na zemědělské a lesnické stroje (1,54 mld. Kč), na kovoobráběcí a ostatní obráběcí stroje (1,22 mld. Kč), na manipulační a skladovací techniku (1,14 mld. Kč) a na stroje pro těžbu, dobývání a stavebnictví (1,00 mld. Kč).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.