« Zpět

CCB: Počet návrhů na bankrot firem byl v listopadu rekordní

| 9. prosince 2010 - 10:53 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

V listopadu bylo podáno 426 návrhů na bankrot obchodních společností, což je nejvyšší hodnota za jeden měsíc od ledna 2008, kdy začal platit nový insolvenční zákon. Také počet podaných návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl v listopadu rekordní a vystoupal na 104. Osobních bankrotů bylo v listopadu vyhlášeno 617.

V listopadu bylo podáno 426 návrhů na bankrot obchodních společností, což je nejvyšší hodnota za jeden měsíc od ledna 2008, kdy začal platit nový insolvenční zákon. Také počet podaných návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl v listopadu rekordní a vystoupal na 104. Osobních bankrotů bylo v listopadu vyhlášeno 617.
V listopadu bylo vyhlášeno 89 bankrotů obchodních společností a 55 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Ve srovnání s údaji za říjen se počet vyhlášených bankrotů obchodních společností snížil o tři bankroty a v porovnání se stejným obdobím 2009 klesl o čtyři bankroty. U fyzických osob podnikatelů bylo v listopadu vyhlášeno o 24 bankrotů více než v říjnu a o 31 více než v listopadu 2009.
"V podmínkách mírného ekonomického oživení se počet bankrotů obchodních společností v listopadu snížil již druhý měsíc po sobě, avšak počet návrhů na bankrot obchodních společností se již druhý měsíc po sobě zvyšuje. Poměrně rychlý růst vykazuje počet jak vyhlášených bankrotů, tak i návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.
Celkem bylo za letošních 11 měsíců vyhlášeno 1171 bankrotů obchodních společností, což je v porovnání se stejným obdobím loni o 21 bankrotů více. Mnohem větší zvýšení nastalo u bankrotů fyzických osob podnikatelů. Za 11 měsíců letošního roku jich bylo vyhlášeno 292, tedy o 105 více než ve stejném období 2009.
Listopadový počet 426 návrhů na bankrot obchodních společností je o 61 návrhů více než v říjnu a o 69 více než v listopadu 2009. Rovněž počet podaných návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl v listopadu rekordní. O 23 byl vyšší než v říjnu a o 69 více než v listopadu 2009.
V jednotlivých krajích bylo v listopadu vyhlášeno nejvíce bankrotů obchodních společností jako obvykle v Praze, a to 29. Druhým v pořadí se stal kraj Moravskoslezský s 12 bankroty. V Jihomoravském kraji bylo vyhlášeno 7 bankrotů obchodních společností.
Z celkového počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů jich bylo v listopadu vyhlášeno 17 v Moravskoslezském kraji a pět v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. V Praze, Plzeňském a Jihomoravském kraji byly vyhlášeny čtyři bankroty.
Za období leden až listopad 2010 ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 se počet bankrotů obchodních společností a fyzických osob podnikatelů nejvíce zvýšil v Pardubickém kraji, a to o 62 procent. O 54 procent rostly bankroty v Olomouckém kraji. O 30 procent se pak zvýšily v Jihomoravském kraji. Ve čtyřech krajích se počet bankrotů meziročně snížil. Nejvíce to bylo v Ústeckém kraji, kde byl pokles o 28 procent. V Jihočeském kraji se jejich počet snížil o 18 procent.
Z jednotlivých odvětví bylo v listopadu nejvíce bankrotů vyhlášeno u obchodních společností zařazených do odvětví obchodu, celkem 37, ve stavebnictví to bylo 14 a ve službách pro podniky sedm.
"Osobní bankroty se chovají obdobně jako bankroty obchodních společností. Ve srovnání s říjnem se v listopadu snížil počet vyhlášených osobních bankrotů, avšak počet návrhů na osobní bankrot naopak dosáhl rekordní výše," upozornila Kameníčková.
Listopadových 617 osobních bankrotů je sice o 23 bankrotů méně než v říjnu, avšak o 340 bankrotů více než v listopadu 2009. Celkem bylo v letošním roce vyhlášeno 5570 osobních bankrotů, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo pouze 2159 osobních bankrotů. Od ledna 2008 bylo vyhlášeno již 8759 osobních bankrotů.
Počet návrhů na osobní bankrot překonal v listopadu 2010 poprvé 1000 návrhů za měsíc a vystoupal na 1165. Je to o 210 více než v říjnu letošního roku a o 688 návrhů více než v listopadu 2009.
CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.