« Zpět

Banky váhají s půjčkami městům

| 21. července 2010 - 10:37 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Veřejné soutěže na financování investičních záměrů a jiných potřeb českých měst příliš mnoho českých bank nelákají. Polovinu z 52 soutěží, jejichž výsledek se od počátku roku objevil na veřejném portálu o veřejných zakázkách, vyhrála Česká spořitelna. Téměř třetinu získala Komerční banka, menší počet výher zaznamenaly ČSOB a UniCredit Bank. Po jedné vyhrané soutěži vykázaly Volksbank a slovenská Všeobecná úverová banka.

Většinu letos uzavřených soutěží na financování vyhrála Česká spořitelna nebo Komerční banka

O fungující konkurenci na trhu bankovních služeb pro města příliš nesvědčí ani fakt, že v 21 případech ze zmíněných 52 soutěží podala nabídku jen jedna banka.
Tuto zkušenost má třeba jihomoravské Znojmo, které formou veřejné soutěže hledalo poskytovatele krátkodobého úvěru ve výši 300 milionů korun. „Do tendru se zapsala jen Česká spořitelna,“ říká vedoucí finančního odboru znojemské radnice Marek Štěpaník. Dodal, že se o poskytnutí úvěru neucházela ani Komerční banka, u které má město vedeny své hlavní účty. Banky střední velikosti pak mohl odradit poměrně vysoký objem úvěru.
Podle zkušenosti úředníků odpovědných za financování měst se ochota bank zúčastnit se zadávacího řízení postupem času snižuje. Zároveň významně roste náročnost bank na informace poskytované městy o jejich finanční situaci. „Tento trend sledujeme u veřejných zakázek na úvěry pro města obecně, nejde ani zdaleka o specifikum konkrétního města,“ řekl LN Karel Špáda z Komise pro rozvojové strategie Mladé Boleslavi.
Někdy je zájem doslova nulový. „Poslední dvě zadávací řízení na úvěr, která jsme pro Mladou Boleslav realizovali v loňském roce, jsme dokonce museli opakovat, neboť nabídku s ohledem na požadavky města nepodala žádná banka,“ říká Špáda. Do opakovaných zadávacích řízení se pak přihlásila jen jedna banka. Do tendrů na financování investic se hlásí zpravidla jen ty banky, u kterých má dané město otevřené účty.
Často se tak stane, že se výběrového řízení zúčastní jen jediná banka. Například Kroměříž má účty u Komerční banky a ČSOB. V tendru na poskytnutí investičního úvěru pro město ve výši 32 milionů korun figurovala pouze ČSOB, nikdo jiný zájem neprojevil.
„Městu to nevadí, protože banky, jichž jsme klienty, nám dokážou nabídnout nejvýhodnější podmínky,“ říká vedoucí finančního odboru města Kroměříž Radim Hlaváč. Ne vždy je však zájem bank pokrýt finanční potřeby měst tak nízký. Ve dvou případech města obdržela po pěti nabídkách, v dalších dvou si mohla vybírat ze čtyř nabídek. Pět zájemců se střetlo v soutěži na poskytnutí krátkodobého úvěru ve výši až 300 milionů korun pro město Plzeň a také v tendru na poskytnutí investičního úvěru se splatností do deseti let, vypsaného lázeňským městem Luhačovice.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.