« Zpět

Banky se poperou o exportéry

| 2. prosince 2010 - 11:42 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Souboj bank o firemní klienty se přesouvá na novou frontu – poplatky za zahraniční platby. Ty jsou v Česku výrazně dražší než poplatky za tuzemské platby – stojí řádově stokoruny. Nejvíc tyto služby využívají exportéři. GE Money Bank nyní platby v rámci Evropské unie výrazně zlevnila. Ostatní banky zatím váhají a podle svých slov „analyzují možnosti“.

GE Money Bank snížila poplatky za platby do EU. Chce tak zamezit otevírání zahraničních účtů
Souboj bank o firemní klienty se přesouvá na novou frontu – poplatky za zahraniční platby. Ty jsou v Česku výrazně dražší než poplatky za tuzemské platby – stojí řádově stokoruny. Nejvíc tyto služby využívají exportéři. GE Money Bank nyní platby v rámci Evropské unie výrazně zlevnila. Ostatní banky zatím váhají a podle svých slov „analyzují možnosti“.
„Na rozdíl od zemí eurozóny existují v Česku faktory, které se podílí na vyšší ceně europlateb. Jedná se například o náklady spojené s pořízením a udržováním dvou různých aplikací pro tuzemské korunové a tuzemské i přeshraniční eurové platby,“ říká Martina Lambert z tuzemské pobočky LBBW.
Také Česká spořitelna s reakcí váhá. „Na základě výsledků naší analýzy se rozhodneme, zda poplatky za zahraniční platební styk pro podnikatele upravíme, nebo ne,“ řekl Jan Holina z České spořitelny.
Poplatky za platby do ciziny jsou pro podniky velmi důležité, mnozí exportéři si kvůli nižším nákladům dokonce zakládají účty v zemích eura, například na Slovensku. Tam pak platí za domácí či přeshraniční platby stejně, a obvykle mnohem méně než v Česku. Krok GE proto vnímají se zájmem. „Takové zjednodušení a zlevnění napomůže obchodu,“ říká Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR.
„Pokud GE Money Bank nabízí tento produkt, určitě řadu firem osloví, bude ale záležet na konkurenci, zda nenabídne něco lepšího,“ říká Zdeněk Kubín z Hospodářské komory. Konkrétní firmy nový tah GE vnímají rozdílně. „Pro Budějovický Budvar nejsou bankovní poplatky za platby do zahraničí významným nákladem,“ říká Petr Samec, mluvčí tradičního exportéra. Konkurenční Staropramen banku vybírá ve výběrovém řízení a poplatky za mezinárodní platby jsou jen jeden z několika parametrů, které zohledňují. Podobně je na tom i automobilka TPCA. „Rozhoduje celková nabídka banky. Poplatky za zahraniční platby jsou jen část služeb, které využíváme,“ říká mluvčí automobilky Radek Kňava. Naopak pro výrobce zdravotnických potřeb Linet jsou tyto poplatky velmi důležité. „Možnou úsporu poplatků vnímáme jako důvod k otevření účtů u banky, která nám významnou měrou šetří náklady,“ říká manažerka Linetu Pavlína Horová, Podle ní firmu tyto poplatky ročně stojí asi půl milionu korun.
„Právě s tímto úmyslem jsme si provedli porovnání nabídky od několika německých a slovenských bank. Na základě tohoto výběru v současné době otevíráme účet u německé banky, která nás za příchozí i odchozí položky bude zatěžovat částkou deseti eurocentů. Předpokládaná finanční úspora pro nás bude ročně znamenat více než 300 tisíc korun,“ dodala Horová.
Současná nabídka GE Money Bank není podle analytiků bez háčku. Konta, která nízké europoplatky nabízejí, patří podle nich jinak k dražším na trhu a smysl mají v případě, že klient bude provádět desítky plateb. Účty mají také vyšší poplatky za odchozí platbu po Česku. Konkurenční se pohybují kolem tří korun, GE vykazuje 45 korun s tím, že platby elektronickou cestou jsou levnější.
„V poslední době se setkáváme se signály z českého bankovního trhu, že některé firmy chtějí přesunout své účty do zemí eurozóny,“ vysvětluje Jiří Báča, ředitel firemního bankovnictví a člen představenstva GE Money Bank. Snížením poplatků chce banka tyto firmy nalákat. Politiku minimálních poplatků v Česku prosazuje i Fio bank. Ta si počítá za příchozí platbu euro a za odchozí dvě. „Tuto službu nabízíme od loňské srpna a nalákali jsme na ni řadu zejména právnických osob,“ tvrdí šéf klientské divize banky Marek Polka. Na slevu GE Money Bank nebude Fio nijak reagovat.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.