« Zpět

Banky nechtějí dát Rožnovu úvěr

| 15. dubna 2010 - 9:24 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Hodně nečekaný problém s penězi vměstské kase má radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Aby vyšla s osekanými příjmy, potřebovala pětatřicetimilionový úvěr. Do vypsaného výběrového řízení se ale nepřihlásila žádná banka. To se stalo vůbec poprvé v novodobých dějinách města. „Je možné, že to způsobily opravdu tvrdé podmínky, které jsme ve výběrovce měli,“ přemýšlí mluvčí radnice Tomáš Gross. Podle něj tou zásadní zřejmě bylo, že město za úvěr nechtělo ručit svým majetkem.

Rožnovské radnici chybí v kase 35 milionů, se kterými počítá městský rozpočet.
Obvykle vstřícné banky začaly být opatrnější a nechtějí dát zadluženému městu úvěr.

„Banky po nás vminulosti nikdy ručení majetkem nechtěly, stačilo jim, že ručíme svými budoucími příjmy. To najednou nefungovalo,“ řekl. Banky se možná zalekly finanční situace města. „Je třeba přiznat, že Rožnov je trochu více zadlužený než dříve. Proto se změnil rating pro banky a pouhé budoucí příjmy jako ručení už nestačí,“ vysvětluje Horáček. Obvykle banky považují města za spolehlivé dlužníky, kterým se nebojí půjčovat. Mají totiž jistý příjem ze státního rozpočtu. „Platební morálka municipalit je velmi dobrá,“ potvrzuje Pavla Langová z České spořitelny.
Radnice má přijetí úvěru ve výši 35 milionů korun už zapracován v rozpočtu. Z těchto peněz má ještě letos financovat několik investičních akcí. „Které přesně to budou, ještě nevíme. Zatím nemáme ani ty peníze, “ podotkl Gross.
Rožnov proto vypíše výběrové řízení znovu a jinak. „Tentokrát oslovíme některé banky přímo, ať dají nabídky, za jakých podmínek jsou ochotny úvěr poskytnout,“ přiblížil starosta Jaroslav Kubín.
Pokud Rožnov neuspěje ani tentokrát, nastanou mu velké starosti. Na červnovém zasedání zastupitelstva by se totiž nejspíš muselo řešit, které výdaje za 35 milionů škrtnout.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.