« Zpět

Bankéři: Společnosti více prověřujeme, protože toho více tají

| 3. března 2010 - 12:14 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Chtěli by půjčovat peníze, ale není dostatek důvěryhodných podniků, které by mohly úvěrovat. V letošním roce chtějí bojovat o klienty usilovněji než dříve. Shodlo se na tom včera pět představitelů největších tuzemských bank při diskusi u kulatého stolu na téma „Kdy začnou banky půjčovat firmám“, moderované šéfredaktorem Hospodářských novin Petrem Šimůnkem. Diskuse byla společným projektem televize Z1, HN a společnosti Deloitte.

Úvěrování firem
Pět bankéřů se shodlo, že metodiku schvalování úvěru kvůli krizi moc neměnili, ale více dbají na její dodržování.

Představitelé ČSOB, Komerční banky, Raiffeisenbank, České spořitelny a UniCredit Bank odmítají kritiku, že neúvěrují. Problém shodně visí spíš ve firmách. „Podniky ztrácejí zakázky, jejich situace se zhoršuje a proto ztrácejí důvěryschopnost. Je nutné je více prověřovat,“ řekl šéf UniCredit Bank Jiří Kunert.
Krize podle přítomných bankéřů nepřinesla přísnější pravidla pro přidělování úvěrů, ale pouze se pečlivěji dodržují.
Prověrky firem jsou důkladnější. Banky pro jistotu firmy častěji navštěvují, vyžadují více podkladů, sledují delší historii jejich hospodaření a chtějí více informací o jejich chystaných podnikatelských projektech. „Mnohem více než dřív ale posuzujeme i budoucnost těch daných firem,“ uvedl šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman.
Banky ale firmy neprověřují víc jen kvůli nedůvěře v budoucnost jejich odbytu. Zostřily ostražitost i kvůli tomu, že méně věří v pravdivost údajů, které jim podniky poskytují. „Setkáváme se s tím, že firmy, které mají problémy se splácením úvěru, mlží, zastírají, neposkytují nám zcela pravdivé údaje. Často dělají nepěkné věci na hraně zákona a neuvědomují si, že si pod sebou řežou větev a že už úvěr v této zemi nikdy nedostanou. Proto pak od firem chceme víc informací,“ řekl Žalman. Podle šéfů bank dnes přišel čas na to, aby i české banky začaly více pěstovat vztahy ke svým klientům, používat osobnější přístup a více pracovat „v terénu“.
Dnes je řada postupů při schvalování standardizovaná a osobní přístup se u nich neuplatňuje. Na tom jsou pak bity menší podniky, u nichž je přístup méně individuální.
„Nemůžete tisíce klientů obsluhovat individuálně, tak jako velké podniky,“ vysvětlil Jiří Kunert. „V tom máme oproti zahraničí stále trochu rezervu. Kdybychom své klienty znali, měli bychom možná méně nesplácených úvěrů,“ dodal Žalman.
Letošní rok bude podle diskutujících odborníků stále obtížný. „Řada firem stále nepřekonala krizi a budou mít co dělat, aby letošní rok zvládly. Hlavně výrobní firmy, automobilový průmysl a stavebnictví. Objem špatných úvěrů tedy ještě poroste,“ prohlásil Michal Petrman, analytik společnosti Deloitte.
V úvěrování má letos pokračovat již nastavený trend. Bankéři deklarují, že budou nadále podporovat jen životaschopné projekty.
„Bude se úvěrovat na základě výsledků firem. Takže záleží hlavně na tom, jak se jim bude dařit. Jak se začne zvedat poptávka po službách a produktech těch firem, zvýší se i objem poskytnutých úvěrů,“ míní Jan Juchelka, člen představenstva Komerční banky.
Předkrizový růst podle přítomných jen tak nepřijde. Situace podniků se pouze vrací do normálu. „Podnik dnes nemá zakázky na rok dopředu, ale třeba jenom na jedno čtvrtletí. To je ale mnohem lepší stav, než tomu bylo před půl rokem, kdy jeho kniha zakázek byla téměř prázdná,“ dodal Juchelka z Komerční banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.