« Zpět

Vyřizování žádostí o povolení zvláštního režimu evidence tržeb po dobu odkladu EET

| 8. prosince 2020 - 8:00 | Zprávy | Podnikatelé

Evidence tržeb je pro všechny podnikatele pozastavena do 31. prosince 2022. Bez ohledu na to, do které fáze evidence podnikatelé spadají, evidovat tržby musí až od 1. ledna 2023. Pozastavení se týká běžného, zjednodušeného i zvláštního režimu evidence tržeb a pozastaveno je také vyřizování žádostí o povolení evidovat tržby ve zvláštním režimu.

Podnikatelé se však nemusí obávat, že by jejich žádost nebyla vyřízena, pouze dochází k posunu jejího vyřízení. Žádosti o povolení evidovat tržby ve zvláštním režimu podané do účinnosti novely zákona o pozastavení EET do roku 2023, bude Finanční správa vyřizovat až od 1. července 2022.

Podnikatelům, kteří mají zájem žádat o zvláštní režim a žádost zatím nepodali, Finanční správa doporučuje, aby tak učinili až po 1. červenci 2022. U poplatníků, kteří již mají povoleno evidovat tržby ve zvláštním režimu, bude správa údajů o provozovnách zajišťována i nadále. Podaná oznámení o změně údajů o provozovnách těchto poplatníků budou standardně zpracována.

Poplatníci, kteří již mají vydané povolení pro evidování tržeb ve zvláštním režimu, nebudou novou žádost znovu podávat. Měli by však sledovat, zda stále splňují podmínky pro zvláštní režim. V případě, že podmínky pro povolení zvláštního režimu přestanou splňovat, bude nutné přejít na evidenci tržeb v běžném režimu.

Podmínky pro zvláštní režim evidence EET:

  • neplátce DPH
  • max. 2 zaměstnanci
  • výše evidovaných tržeb za 4 bezprostředně předcházející kalendářní čtvrtletí nepřesahuje 600 000 Kč a předpokládaná výše těchto příjmů ve 12 bezprostředně následujících kalendářních měsících nepřesáhne 600 000 Kč

Po dobu pozastavení EET budou bloky účtenek vydávány pouze na základě žádosti poplatníka.

Novela zákona o pozastavení EET do roku 2023 umožňuje poplatníkům evidovat tržby na dobrovolné bázi. Proto budou žádosti o přidělení autentizačních údajů a žádosti o povolení evidovat tržby ve zjednodušeném režimu standardně vyřizovány po celou dobu odkladu EET. Pokud budou podnikatelé s již vydaným povolením chtít evidovat tržby ve zvláštním režimu dobrovolně, mohou tak učinit.  Podaná Oznámení o tržbách evidovaných ve zvláštním režimu, budou přijata a standardně zpracována. Podnikatelé, kteří budou chtít dobrovolně evidovat tržby on-line, mohou i nadále zasílat tržby do systému. Systém EET je plně funkční i po dobu, po kterou není kvůli novele zákona o evidenci tržeb povinnost tržby evidovat.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.