« Zpět

Turecké firmy mají zájem o české podniky

| 20. ledna 2015 - 10:54 | Zprávy | Podnikatelé

Turecký trh je nakloněn spolupracovat s českými firmami a získávat know-how. Hospodářská komora České republiky (HK ČR) vypravila ve dnech 13. – 16. ledna do Istanbulu a Ankary podnikatelskou misi. Mise se zúčastnil i předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček.

 „Do Turecka jsme s sebou vezli firmy z oborů energetika, automobilový průmysl, věda, výzkum, inovace, strojírenství a bankovnictví. I přes to, že české firmy v tomto teritoriu nejsou úplnými nováčky, letěli jsme sem s určitou dávkou respektu a především očekávání, neboť chceme, aby Turecko zůstalo i v novém roce prioritní zemí pro náš export. Jsme potěšeni vřelým přijetím z turecké strany, které proběhlo jak na Bosporu, tak i v samotném hlavním městě. Z Turecka jsme proto odletěli s pocitem a ujištěním, že turecký byznys zůstává tomu českému i nadále nakloněn,“ řekl Bořivoj Minář, viceprezident HK ČR, který podnikatelskou delegaci vedl. Mise se kromě desítky českých podnikatelů účastnil i honorární konzul Turecka v ČR a obchodní ředitel pro technologické projekty společnosti Alta, a.s. Martin Pecina.
 
Podnikatelé se v první den mise zúčastnili pracovní snídaně s předsedou PSP ČR Janem Hamáčkem a následně se představili na ankarském podnikatelském fóru, které HK ČR organizovala ve spolupráci s DEIK – Radou pro zahraniční vztahy a Velvyslanectvím ČR v Ankaře. Podnikatelského setkání se zúčastnilo 70 zástupců českého a tureckého byznysu a byl zde jasně definován velký potenciál pro spolupráci především v oblasti energetiky, strojírenství a cestovním ruchu. Spolupráci ostatně významně napomáhají i klíčové polohy obou států, kdy ČR je v srdci Evropy a Turecko je spojnicí mezi východem a západem. Den poté se podnikatelé přesunuli do Istanbulu, kde bylo zorganizováno další podnikatelské setkání, a to mj. ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Istanbulu.
 
„Mise do Turecka byla z našeho pohledu velice povedená. Místní firmy mají zájem o náš obor a chtějí spolupracovat. Pro naši firmu se objevily možnosti založení joint venture, které by bylo vzájemně výhodné,“ řekl Tomáš Korostenský, jednatel společnosti Ekotechnik Czech, s.r.o. Dalším členem mise, který ocenil aktivity HK ČR a PSP ČR, byl i Jozef Kaiser, vedoucí výzkumné skupiny CEITEC (Central European Institute of Technology) – VUT Brno: „S předsedou PSP ČR jsme v Turecku měli příležitost diskuse o důležitosti propojení vědy a výzkumu s byznys sférou anebo podpoře vědomostní ekonomiky a center excellence (nepř. CEITEC) v zahraničí. V průběhu mise jsme navázali spolupráci s Bilkent Cyberpark v oblasti základního a aplikovaného výzkumu a nanotechnologií. Podařilo se nám rovněž navázat spolupráci s Istanbul Aydin University, a to v rámci přípravy společných projektů vědy a výzkumu včetně aplikovaného výzkumu.“ Mise zastupovala i český bankovní sektor. „Děkujeme za výbornou organizaci mise ze strany HK ČR a ekonomického úseku ZÚ ČR v Ankaře. Turecké firmy v průběhu jednání projevily zájem o nemovitostní projekty v ČR nebo o dovoz energetických technologií,“ uzavřel Martin Maar, ředitel Trade and Export Finance, Raiffeisenbank, a.s.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.