« Zpět

Podnikatele láká Indie i v roce 2015

| 9. ledna 2015 - 12:36 | Zprávy | Podnikatelé

Zástupci českých firem se sešli a projednali aktuální podnikatelské příležitosti v Indii. U kulatého stolu 8. ledna 2015 diskutovalo až 60 zástupců českých firem u příležitosti Dne Indie. Akci organizovala Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s velvyslanectvím Indické republiky. HK ČR i v roce 2015 pokračuje ve svých aktivitách na podporu exportu, mezi které se řadí i teritoriálně zaměřené Dny.

„Hlavním cílem Dne Indie bylo interaktivní sdílení zkušeností přítomných exportérů s touto významnou obchodní destinací, od které máme po změně indické vlády velká očekávání. Dílčím cílem byl předvýjezdní brífink před plánovanou doprovodnou podnikatelskou misí ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka do Indie a Nepálu, kterou HK ČR organizuje ve dnech 27. - 30. ledna 2015,“ řekl Bořivoj Minář, viceprezident HK ČR pro průmysl, zahraniční vztahy a export. 
 
Baťovská tradice trvá
Den Indie zahájil i J. E. Somnath Chatterjee, Chargé d´affaires Velvyslanectví Indické republiky v ČR, který potvrdil zájem Indie o české firmy a jejich produkty, který je postaven na dlouholeté tzv. Baťovské tradici, neboť právě Baťa otevřel v Indii svůj první obchod již v 30. letech minulého století. „Indie a Česká republika mají vybudovány obchodní vztahy na pevných základech. S přispěním nové národní iniciativy premiéra Indie Nárendra Módího nazvané Make in India hodláme proměnit Indii ve výrobní „hub“, a naše vztahy a investice tak za pomoci snížení byrokratické zátěže a zvýšení transparentnosti maximálně prohlubovat,“ uvedl Chargé d´affaires Chatterjee, který také připomněl, že spolupráce s českými firmami se nabízí především v energetice, rozvoji dopravní infrastruktury (železnice, koridory pro rychlovlaky aj.), ve strojírenství anebo textilním a automobilovém průmyslu. 
 
Indie jako prioritní země pro český export
Řada firem v Indii dlouhodobě působí - například Škoda nebo TOS VARNSDORF, a další podniky potenciál tohoto trhu objevují. Za posledních 20 let totiž vzájemná obchodní výměna rostla až desetkrát. Ostatně, i za posledních 10 měsíců vykazuje český vývoz do Indie prorůstový trend, který podle prognóz bude i nadále pokračovat. „Čísla mluví jasně a není nač čekat. Pokud je naším dlouhodobým cílem hledání nových trhů a diverzifikace exportu, je Indie jasným cílem, který nesmíme minout. I proto si vážíme plánu současné vlády vypravit do Indie v první polovině tohoto roku hned dvě doprovodné podnikatelské mise – ministra průmyslu a obchodu a předsedy vlády. Z vlastní zkušenosti víme, že podnikatelské mise bez účasti nejvyšších ústavních činitelů nemají – zejména v Asii – takovou váhu, kterou pro vstup na místní trhy český byznys potřebuje,“ uzavřel viceprezident Minář.
 
Firmy se v rámci Dne Indie od zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR či Indicko – české smíšené obchodní komory dozvěděly například o obchodních a investičních příležitostech, právních aspektech podnikání v Indii a diskutovány byly i konkrétní doporučení a zkušenosti českých firem. Partnerem Dne Indie byl Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.