« Zpět

Podnikání bez běhání

| 1. února 2013 - 0:00 | Zprávy | Podnikatelé

Zkušený podnikatelský harcovník už ví, co vše obnáší založení nové firmy. Běhání po úřadech je i přes částečnou elektronizaci stále součástí života části české populace. Dlouhé fronty, nevrlé úřednictvo a razítko za razítkem si však dnes může začínající majitel firmy konečně odpustit. Zázrak? Nikoliv! Pouze se na českém trhu konečně objevily „firmy na objednávku“.

 

A co základní kapitál?

I v případě, že nedisponujete dostatečným základním kapitálem, můžete začít takřka ihned podnikat. Stačí využít tzv. ready made společnost (nebo také SPV či shelf company). V zásadě se jedná o firmu, která má již splacený základní kapitál, ale nikdy neprovozovala žádnou činnost. Při prodeji dojde ke změně údajů podle zákazníkova přání a ihned po podpisu můžete za firmu jednat. Elegantně a bez zbytečných překážek.

s r.o., a.s. a SE: za kolik?

Cena se odvíjí od typu firmy. Na českém trhu jsou nejčastěji nabízeny ready made s r.o. od 20 000 Kč výše. Nabízené ready made společnosti s r.o. mají základní kapitál 200 000 Kč a u dobrých prodejců je 100% splacený. Při jejich koupi a následném podnikání tedy neexistuje riziko, že by společníci ručili za závazky společnosti svým majetkem, což odděluje majetek společníků a majetek společnosti.

Ready made a.s. se dá na trhu pořídit od 50 000 Kč výše. Nabízené ready made společnosti a.s. mají základní kapitál 2 000 000 Kč a může být 100% splacený. Emitací akcií na majitele může být utajena vlastnická struktura.

Některé české špičkové firmy nabízejí i založení evropské společnosti (SE).  Ready made společnost je regulována evropskými předpisy a je tudíž známá ve všech členských státech EU. Proces založení není jednoduchý, což se odráží na ceně. Za méně než 80 000 Kč společnost SE těžko pořídíte. Zásadní výhodu SE, kterou formy s r.o. ani a.s. nenabízejí, je možnost přemístit sídlo společnosti libovolně v rámci Evropské unie.

Jak vybírat prodejce ready made společností?

Určitě jednejte jen se společnostmi, které jsou již dobře zavedené, a na které můžete sehnat reference od předchozích zákazníků. Preferujte firmy, které u zakládaných společností nabízejí již splacený kapitál, vyhnete se tak mnoha nepříjemnostem. Dále se vyplatí spolupracovat s těmi společnostmi, které nejen prodávají ready made firmy, ale také můžou poskytnout doprovodné služby jako právní poradenství nebo poskytnutí sídla.

 

SPOLEČNOSTI RAZ, DVA, TŘI, SE
www.spolecnosti123.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.