« Zpět

Hospodářská komora ČR je proti opětovnému zvýšení základního kapitálu pro s.r.o.

| 22. ledna 2015 - 11:11 | Zprávy | Podnikatelé

Hospodářská komora ČR považuje za nepřijatelné zvýšení základního kapitálu firem s ručením omezeným, který je nyní ve výši 1 Kč. Podle ní, zvýšení základního kapitálu by narušilo podnikatelské prostředí a nepřispělo by k podpoře začínajících podnikatelů a konkurenceschopnosti firem.

Pouhý rok je v platnosti zákon o obchodních korporacích, který umožňuje zakládání „eseróček“ za korunu. Sotva snížení kapitálu začalo platit, má být zrušeno. Přitom stabilita a neměnnost pravidel je jedním z hlavních stavebních kamenů kvalitního podnikatelského prostředí.
 
Je však potřeba vnímat i další aspekty - zvýšení základního kapitálu (například zpět na původní úroveň) je v rozporu s evropskou směrnicí o podpoře malého a středního podnikání, jde proti podpoře inovativních podnikatelských záměrů, či mladých podnikatelů, kteří se snaží svůj byznys rozjet úplně poprvé a celkově nepřispívá k rozvoji dalšího podnikání a konkurenceschopnosti českého podnikatelského prostředí. Stát by měl také vnímat skutečnost, že podnikání prostřednictvím s.r.o. je pro stát i z hlediska daňového anebo budoucího penzijního zabezpečení těchto osob daleko výhodnější než forma OSVČ. 
 
Dalším problémem zvažované změny je fakt, že začínající podnikatelé mnohdy nemají tak velký kapitál, aby mohli investovat do založení společnosti několik set tisíc korun, přičemž nemusí platit, že tato částka bude „zárukou“. Hospodářská komora ČR upozorňuje, že zákon tak, jak je postaven, se dá snadno obejít vložením a následným výběrem kapitálu například již po 24 hodinách. Další kličkou je i nákup již založených tzv. „prázdných s.r.o.“ za výrazně nižší cenu. Do jisté míry by proto stát tyto praktiky návratem k vyšší částce znovu začal podporovat, a to jistě není účelem.  Z výše uvedeného Hospodářská komora ČR považuje za mnohem účelnější zaměřit se nikoliv na výši kapitálu pro založení firmy, ale na celý proces jejího vzniku, který je oproti ostatním evropským zemím nejen zdlouhavý, ale i administrativně náročný.
 
Hospodářská komora ČR volá po snížení nákladů na notáře a další, chce větší elektronizaci a rychlejší procesy – tedy podporu podnikatelského prostředí a zajištění jeho stability tak, jak jej ostatně ve svém programovém prohlášení deklarovala i vláda ČR.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.