« Zpět

Úspory v bankách bude dál požírat inflace

| 20. prosince 2011 - 12:14 | Zprávy | Podílové fondy

  Úroky z bankovních vkladů se nezvýší, vzroste ale inflace. Jedinou bezrizikovou alternativou je stavební spoření.


Mít peníze uložené v bance bude příští rok ještě méně výhodné než letos. Už nyní jsou průměrné úrokové sazby z nových vkladů na běžných i většině termínovaných účtů pod úrovní inflace. A to je výnos z úroků na vkladech ještě zdaněn 15 procenty. Rozdíl mezi úroky a inflací se navíc bude zvyšovat. Znamená to, že peníze uložené na účtech budou ještě více ztrácet na hodnotě.
Už na začátku letošního roku by měla inflace vyskočit kvůli zvyšování DPH o jeden procentní bod a za celý rok se patrně vyšplhá nad tři procenta. Letos by průměrná celoroční inflace měla být okolo 1,9 procenta. „Při zrychlující inflaci se nad její úroveň nedostanou pravděpodobně ani úroky u termínovaných vkladů hlavních bank,“ říká David Marek, hlavní ekonom firmy Patria Finance. Ostatně většinou tomu tak nebylo ani v minulých letech. Vyjma několika měsíců během finanční krize.
„Myslíme si, že období nízkých úrokových sazeb z vkladů bude pokračovat,“ uvádí Jan Matoušek z České bankovní asociace. „Není ale samozřejmě úplně jasné, jak bude reagovat česká centrální banka,“ dodává. Banky totiž mohou levně získat prostředky z ČNB. Základní úroková sazba centrální banky pro půjčování je 0,75 procenta ročně a nezdá se, že by ji chtěla zvyšovat. Evropa včetně Česka je totiž možná na pokraji hospodářské krize a ČNB nechce snížením dostupnosti úvěrů zpomalit ekonomiku. Podobně se nyní chovají centrální banky v celém vyspělém světě.
České komerční banky přitom mají narozdíl od zahraničních finančních ústavů momentálně dost kapitálu a nemusí se tak klientům podbízet. „Výraznější pohyb úrokových sazeb u nás proto v příštím roce nebude. Může se přijít nějaká nová banka, která bude chtít získat nové klienty nějakou akcí s vyššími úroky, ale obecně mají banky vkladů dost,“ vysvětluje Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.
Kam tedy mají uložit domácnosti své volné prostředky, aby jim je „neujídala“ inflace? „I přes škrty ve státní podpoře stále nabízí dobrý výnos stavební spoření a špatnou investicí nejsou ani dluhopisy, které vydalo pro domácnosti české ministerstvo financí,“ říká Sklenář.
Výnos z jednoletého dluhopisu je ale jen dvě procenta ročně. U pětiletých je roční výnos 3,09 procenta. Tedy na hraně předpokládané inflace. Stavební spoření by proti tomu mělo vynést okolo čtyř procent ročně. Od roku 2013 u něj ale plánuje ministerstvo financí zavést tzv. účelovost, tedy peníze z něj půjdou použít zřejmě jen na bydlení.
„Moc příležitostí, jak se bránit proti inflaci, pro domácnosti není,“ říká David Marek. „Existují cenné papíry, které jsou indexované inflací, ale ty nejsou dostupné malým investorům. A při současném vývoji si ani jako zaměstnanec instituce, která obchoduje s akciemi, navádět nezkušené střádaly do investic na rozkolísaném akciovém trhu nedovolím.“
***   
Vklady domácností v bankách k 31. 10. 2011 - 1,681 bilionu korun                    
Odhady míry inflace na příští rok (v procentech)                   
ČNB***                  2,8      
Patria                  3,5      
Komerční banka          2,8      
Raiffesienbank          2,7      
Česká bankovní asociace 2,8       

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.