« Zpět

Snížení ratingu Rakousku a Francii

| 17. ledna 2012 - 13:45 | Zprávy | Podílové fondy

Zástupci 27 kritizují páteční snížení ratingu i takovým zemím jako Rakousko a Francie. Podle mluvčího Evropské komise je načasování tohoto kroku velmi podivné, potom, co agentura Standard & Poor´s ohodnotila nižší známkou 9 států, zvedá varovný prst směrem k Paříži taky agentura Moody´s. Zatím sice ponechala úvěrové hodnocení na nejvyšší hodnotě 3A, upozorňuje ovšem, že Francie se musí soustředit na další podporu zadluženým zemím a na vlastní bankovní systém, který možná bude potřebovat pomoc státu. Téma pro analytika ČSOB Petra Dufka. Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------

 
Petr DUFEK, analytik ČSOB
--------------------
Pane Dufku, mluvčí Evropské komise dnes naznačil, že zhoršení ratingu v době, kdy se podle něj objevuje řada pozitivních zpráv, co se týče evropské ekonomiky, je podivné. Máte taky pochybnosti, co se týká objektivity hodnocení agentura Standard & Poor´s, případně nějakého účelového záměru, proč zhoršila rating?
 
Petr DUFEK, analytik ČSOB
--------------------
Tak já rozhodně nějaké pochybnosti nemám, nevím, co tím mluvčí myslel tou nevhodnou dobou, kdy se objevují pozitivní zprávy, možná by bylo hezké, kdyby nějakou tu pozitivní zprávu zároveň i řekl, protože prozatím, co vidíme v Evropě, tak to je zhoršování ekonomických výhledů a nakonec, když se podíváme na samotné zdůvodnění snížení ratingu, tak s ním lze pouze souhlasit, je to růst rizikových prémií, je to zhoršený ekonomický výhled, anebo zpřísnění úvěrových podmínek, to všechno v Evropě vidíme a ještě uvidíme daleko zostřené míře v dalších měsících. Takže já se snížením ratingu Francii rozhodně problém nemám.
 
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Za jak vážné varování to podle vás má brát Francie a taky Rakousko i ostatních 7 států?
 
Petr DUFEK, analytik ČSOB
--------------------
Já myslím, že když se podíváme na výsledky veřejných rozpočtů těchto zemí, a zvláště, když se podíváme na Francii, když vezmeme v úvahu, že Francie bude zřejmě muset nějakým způsobem možná pomáhat bankám, bude se muset podílet vlastně na financování evropské dluhové krize, ostatně je to druhý největší ručitel toho společného evropského záchranného fondu. A přitom sama má rozpočtové problémy, tak rozhodně ta hrozba je a já bych to nebral jenom jako hrozbu, ale zároveň i jako výzvu k tomu, aby začala dávat rychle do pořádku svoji ekonomiku a svoje veřejné finance.
 
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zástupce komise dnes taky uvedl, že evropští politici prý dělají dost, aby uklidnili situaci, taky zmírnili dluhovou krizi eurozóny. Podle vás je to pravda, dělají dost?
 
Petr DUFEK, analytik ČSOB
--------------------
No, to je velmi těžká otázka, protože pod tím slovem dost si každý dokážeme představit asi něco jiného, prozatím tady vidíme kulminující dluhovou krizi, ostatně ona už kulminuje poněkolikáté, a na straně druhé tady vidíme evropské diskuse o nějakém fiskálním federalismu, který rozhodně současnou krizi nějak neřeší, když si do toho dáme současnou situaci v Řecku, které vyjednává o odpuštění dluhů a v podstatě ta jednání zatím nikam vůbec nevedou, většina zemí není schopna v danou chvíli plnit svoje fiskální cíle, překračují maastrichtská kritéria, tak rozhodně to jsou samé nepříliš dobré zprávy. Já myslím, že to prohlášení tiskového mluvčího bylo opravdu pouze prohlášením tiskového mluvčího.
 
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Usuzuje analytik ČSOB Petr Dufek. Díky za váš čas, na shledanou.
 
Petr DUFEK, analytik ČSOB
--------------------
Na slyšenou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.