« Zpět

Raiffeisenbank nabízí nové garantované certifikáty jako alternativu spořicích účtů

| 7. února 2013 - 13:31 | Zprávy | Podílové fondy

Raiffeisenbank spustila prodej dvou nových garantovaných investičních certifikátů, jejichž podkladovým aktivem je koš akcií firem podílejících se na růstu velkých měst. Vzhledem k současným nízkým úrokovým sazbám hledají klienti alternativu ke spořicím účtům, Raiffeisenbank proto v letošním roce plánuje více emisí garantovaných certifikátů.

 

Raiffeisenbank od počátku února umožňuje klientům investovat do dvou garantovaných investičních certifikátů prodávaných pod názvem „Dary Země“. „Vzhledem k nízkým tržním úrokovým sazbám klienti začínají vyhledávat jinou formu spoření než ukládání peněz na spořicí účty či termínované vklady. Vnímáme zvýšenou poptávku po alternativních způsobech bezpečného zhodnocení úspor, proto klientům přinášíme dva nové garantované certifikáty,“ uvedla produktová manažerka Raiffeisenbank Jana Svobodová.

V loňském roce nabídla Raiffeisenbank první tři emise podobných certifikátů založených na zlatu, růstu zemí BRIC a akciích prémiových značek. „Zaznamenali jsme velký zájem klientů o tento poměrně nový typ investic, pro letošní rok proto počítáme s více emisemi, rádi bychom představili zhruba jeden nový produkt každý měsíc,“ vysvětlila Jana Svobodová.

„Certifikáty jsou obchodovány teprve krátkou dobu, nicméně jejich dosavadní vývoj ukazuje, že můžeme klientům nabídnout zajímavý výnos, který výrazně převyšuje úroky spořicích účtů či termínovaných vkladů,“ dodala. Certifikát založený na vývoji zemí BRIC vynesl klientům za půl roku 3,5 %, certifikát zlata za stejné období 2 %. Certifikát založený na vývoji prémiových značek se obchoduje měsíc a jeho zhodnocení již přesáhlo jedno procento. „Kromě těchto certifikátů jsme výhradně privátním klientům nabídli i certifikát založený na vývoji výrobců luxusního zboží, ten se za půl roku zhodnotil dokonce o šest procent,“ uzavřela Jana Svobodová.

Certifikáty „Dary Země“ jsou založeny na předpokladu růstu „megaměst“, která vznikají především v Číně a dalších rychle se rozvíjejících zemích. S růstem těchto měst roste i poptávka po řadě služeb. Certifikáty tak jsou založeny na koši 20 akcií firem zabývajících se např. výrobou potravinářských výrobků, jsou v něm zastoupeny i těžební či ropné společnosti.

Banka nabízí dva certifikáty, jeden se 100% garancí návratnosti nominální hodnoty, druhý s 95% zárukou. U stoprocentně garantovaného cenného papíru se klient bude podílet na růstu hodnoty zmíněného koše akcií  40-50 %, u certifikátu s 95% garancí je podíl na výnosu 90 - 100 %.  Nominální hodnota certifikátu je 1000 Kč, jeho splatnost je pět let, je možné jej kdykoli odprodat za tržní cenu a s jeho správou nejsou spojeny žádné poplatky. Upisovací období certifikátů je od 28. ledna do 1. března.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.