« Zpět

Porostou firmám tento rok zisky o 9 procent?

| 8. ledna 2013 - 13:00 | Zprávy | Podílové fondy

V roce 2013 se bude americkým a evropským firmám dařit. Podle odhadů (IBES1) jejich zisky porostou o 9 %. To je, pokud jde o americký trh, rozumný předpoklad, zejména v případě, že posílí globální hospodářské aktivity. V případě Evropy je ale řada pochybností. Evropské trhy se chovají více cyklicky, a proto se dá očekávat, že tento rok bude hospodářská aktivita Evropy mnohem slabší než v USA.

 

1) I/B/E/S – Institutional Broker´s Estimate SystEm. Pracuje s daty 40 000 společností na na 70 trzích.

Ekonomické vyhlídky USA se vyjasňují, ačkoliv ekonomický růst v roce 2013 nebude pravděpodobně vyšší než letos, ale Evropa i nadále zůstává v sevření stagnace. Ta by mohla trvat až do poloviny letošního roku. Tou dobou už bude hlavní část reforem za námi a díky růstu domácí poptávky se znovu objeví možnosti zlepšení hospodářských ukazatelů. „I když příběh o krizi eura nekončí, vše směřuje k efektivnějšímu fungování měnové unie. Definitivní řešení však zatím nebylo předloženo. Proto je v Evropě na rozdíl od USA vyšší nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost (dále ČSOB AM).

Srovnáváme-li obě ekonomiky, nesmíme zapomenout i na firemní zisky. Od poloviny roku 2011 se jejich prudký růst v USA razantně zpomalil. „Ve třetím čtvrtletí roku 2012 byly zisky na akcii pěti set největších společností v souboru S&P 500 o 1,4 % vyšší než ve stejném období o rok dříve. Tržby ale přestaly růst úplně. Zdá se tedy, že ziskovost dosáhla svého stropu, a aby zisky mohly dále růst, je potřeba dodat i růst tržeb,“ doplňuje Aleš Prandstetter. Zisková výkonnost v Evropě se od amerických čísel liší. V loňském třetím čtvrtletí stoupl obrat i zisk přibližně o 2 % – tedy o něco víc než v USA. To však nestačí na zaplnění široké mezery mezi relativně dobrým výkonem firem v USA a slabým v Evropě.

Jediným prostředkem, jak se vyhnout ztrátě kupní síly nebo jak dosáhnout návratnosti kapitálu, je investování. Nicméně je důležité mít na paměti, že investice mají různě dlouhé horizonty. Zajímavým příkladem je investiční chování Nobelovy nadace. „Nadace má růstovou strategii, kdy 50 % aktiv je vloženo do akcií, 20 % tvoří úrokové nástroje a 30 % alternativní investice. A protože akciím se v posledních letech příliš nedařilo, nadace změnila strategii a na jejich úkor navýšila investice v hedgeových fondech,“ vysvětluje Aleš Prandstetter a dodává: „Vzhledem k tomu, že letos akcie i dluhopisy vydělávaly v průměru přes 10 %, zatímco hedgeové fondy jen něco přes 2 %, nešlo zřejmě o správné rozhodnutí, které bylo spíše záležitostí emocí než respektováním investičního horizontu, jenž je u takové nadace velmi dlouhý a přesahuje délku lidského života.“

 

Na rozdíl od Skandinávců odborníci v ČSOB AM od akcií v minulém roce neutíkali a ani pro tento rok to nemají v úmyslu. „Jsme si vědomi toho, že úspěch ve správě peněz je možný pouze dodržováním investiční disciplíny a hodnocením informací a dat, nikoli podléháním emocím,“ uzavírá Aleš Prandstetter z ČSOB AM.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.