« Zpět

Od září startuje nový fond ČSOB Portfolio Pro

| 3. září 2013 - 11:52 | Zprávy | Podílové fondy

Od začátku září mohou klienti ČSOB využít nabídky nových investičních příležitostí. Fond ČSOB Portfolio Pro listopad 95 doplňuje již velmi úspěšný fond ČSOB Portfolio Pro listopad 90. Ten figuruje v nabídce od roku 2010 a je nejvýkonnější ze všech fondů produktové řady Portfolio Pro. Tato forma investice se vyznačuje relativně nízkou mírou rizika, a proto se těší vysoké oblíbenosti mezi investory.

Fondy Portfolio Pro se začaly těšit větší oblibě na počátku roku 2013. Před rokem dosahoval celkový objem spravovaných aktiv hodnoty 250 milionů korun, nyní se již pohybuje okolo částky přesahující 3,5 miliardy korun. Tento druh fondů se vyznačuje schopností vyhnout se velkým ztrátám, protože dojde k „uzamčení“ výnosu v případě růstu trhů a reinvesticí do podhodnocených aktiv při jejich poklesu. „Portfolio Pro fondy rostou srovnatelně se smíšenými fondy, ale poskytují mnohem nižší úroveň rizika portfolia. Tyto fondy také dosahují nejlepšího nárůstu čistých prodejů, z čehož plyne, že se hodně nakupují a navíc z nich klienti téměř nevystupují,“ říká Jaroslav Mužík, country manažer společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
Fondy Portfolio Pro pracují na bázi metody CPPI (Constant Proportion Portfolio Insurance), která dynamicky přizpůsobuje a realokuje portfolio daného fondu, a to i na úrovni regionů, odvětví a jednotlivých titulů, a to na základě špičkového know-how předních mezinárodních správců investic. U strategie každého fondu jsou nastaveny limity, které jsou hlídány na denní bázi. Fond může investovat do fondů, případně cenných papírů, které jsou denominovány v měnách odlišných od měny fondu. V případě investice do nástrojů denominovaných v jiné měně než CZK, EUR, USD, JPY, HKD, AUD, CAD, SGD je měnové riziko zajištěno. Investice jsou diverzifikovány do různých oborů a regionů a mechanismem CPPI je přitom zamezeno tomu, aby nedocházelo k poklesu hodnoty aktiv pod stanovenou úroveň.
 
ČSOB Portfolio Pro listopad 90 je smíšený fond, který rozkládá prostředky mezi peněžní trh, dluhopisy, akcie, nemovitosti a alternativní investice. Tato skladba portfolia cílí na to, aby hodnota fondu nepoklesla v následujícím roce pod úroveň 90 % hodnoty dosažené poslední obchodní den v říjnu. Hraniční hodnota tohoto fondu je stanovena na úrovni 911,57 CZK s platností do konce října 2013. ČSOB Portfolio Pro listopad 95 doplňuje předchozí verzi se zajištěním ochrany investice na úrovni 95 % hodnoty dosažené poslední obchodní den v říjnu. Při neutrální alokaci aktiv je portfolio složeno z akcií v poměru 20 %, dluhopisy tvoří 47,5 %, realitní investice a alternativní investice činí shodný podíl 1,25 % a zbývajících 30 % doplňuje hotovost.
 
Sedm výhod fondů produktové řady Portfolio Pro oproti klasickým smíšeným fondům:
  • Kombinují „tvrdý“ technický přístup (chráněná hodnota, rychlostní stupně, rebalancování) s investiční strategií (zdravotnictví a farmacie, spotřební zboží, voda, potraviny a nápoje...).
  • Vyhýbají se těžkým ztrátám a využívají vzestupné pohyby – uzamknou výnos v případě růstu trhů.
  • Možnost reinvestice do podhodnocených aktiv v případě poklesu jejich ceny.
  • Díky mechanismu zařazení rychlostních stupňů participují fondy Portfolio Pro více při růstu trhů (zachycení pozitivní vlny), a reagují rychleji při poklesu nebo náhlých výkyvech.
  • Volba chráněné hodnoty 90 % nebo 95 %.
  • Nezapojuje emoce.
  • 24hodinový pohotovostní režim.
  • Po velkých poklesech fondy Portfolio Pro obnovují růst srovnatelně se smíšenými fondy, avšak při mnohem nižší úrovni celkového rizika portfolia.

Na grafu je velmi dobře vidět, jak prodeje fondů ČSOB Portfolio Pro postupně překonávaly nejprodávanější Konzervativní fond. Klientům při současné tržní situaci výrazně roste potenciál výnosu, aniž by se jim zvyšoval rizikový profil jejich portfolia.

Zdroj: ČSOB Asset Management, a.s.
 
Odhady výnosů nezaručují skutečnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Zajištění hodnoty investice a výnosu u zajištěných fondů se váže ke dni splatnosti fondu (den odkoupení podílů od investorů při zániku fondu) s tím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota zajištěné části investice. Podrobné informace o zajištěných fondech včetně podstaty jejich zajištění, statutů uvedených fondů a klíčových informací pro klienty naleznete v českém jazyce na stránkách www.csob.cz, případně u bankéřů na pobočkách ČSOB.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.