« Zpět

Mince z drahých kovů v dnešní době

| 20. dubna 2012 - 11:45 | Zprávy | Podílové fondy

Pod pojmem „mince“ si většina lidí představí obyčejný kovový předmět, který překáží v peněžence. Jenomže mince kdysi měly – a některé stále mají – značnou hodnotu. Pokud jsou vyrobené z drahých kovů. A právě o těch se můžete dočíst v následujícím článku.


Mince z drahého kovu
V současnosti se s mincemi z drahých kovů můžeme setkat například v případě pamětních mincí, které jsou vydávány na připomenutí výročí nějaké události nebo nějaké osobnosti. V České republice je jejich emise ve výlučné pravomoci České národní banky (ČNB).
První česká pamětní mince byla vydána 15. prosince 1993 při příležitosti prvního výročí schválení Ústavy České republiky. Pro úplnost uvádím, že vyražena byla v mincovně ve Vídni.
Prvními zlatýmiou pamětními mincemií samostatné České republiky se staly mince sady Koruna česká, které byly vydané v roce 1995 při příležitosti vyhlášení volné směnitelnosti české koruny.
Česká národní banka ve spolupráci s odbornou veřejností připravuje plány emise pamětních stříbrných mincí na pětileté období. Plán jejich ražby je vždy schválen bankovní radou ČNB a  je závazný. Jenom ve zcela výjimečných případech (rovněž na základě schválení bankovní radou ČNB) může být vydání obvyklých čtyř pamětních mincí v jednom roce doplněno další mincí k připomenutí nějaké velmi významné aktuální události.
Co to je investiční zlatoZlaté investice ?
V souvislosti s vydáváním pamětních mincí je možné se také setkat s pojmem „investiční zlato“. Jedná se o zvláštní formu zlata, používaného jako investiční nástroj.   
Pod pojmem „investiční zlato“ si je nutné představit buď
-              zlato, zpracované v certifikované rafinerii ve tvaru cihly, s vlastním číslem a označením výrobce, ryzosti a hmotnosti. Tato zlatá cihla musí mít hmotnost, která je připouštěná k obchodování na trzích zlata. Ryzost takovéto zlaté cihly musí být minimálně 995/1000                                                                                                                                                   nebo
-              zlaté mince o ryzosti alespoň 900/1000, které byly vyraženy po roce 1800 a které zároveň jsou zákonnými platidly (nebo jimi alespoň dříve byly). Výše nákladu zlatých mincí není žádným způsobem omezena.
 
Mezi světově nejvýznamnější zlaté mince patří mince, zvané
-              Wiener Philharmoniken (ražené v Rakousku),
-              Kangaroo (ražené v Austrálii),
-              American Eagle (ražené v USA),
-              American Buffalo (ražené v USA),
-              Panda (ražené v Číně),
-              Libertas (ražené v Mexiku)                        nebo
-              Britania (ražení ve Velké Británii).
 
Významnou zlatou mincí je také jihoafrický Krugerrand, který byl poprvé ražen v roce 1967, aby pomohl trhu se zlatem, vytěženým v Jihoafrické republice. Průměr této mince je 32,77 milimetrů, její tloušťka je 2,84 milimetrů a aktuální váha je 1,0909 troyské unce, tj. 33,93 gramů. Ražena je zlata, jehož čistota je 91,67 %. Mince nese obraz jihoafrického státníka Krugera, po kterém je také pojmenována.
V České republice jsou (nejenom pamětní) mince raženy v České mincovně, a.s. se sídlem v Jablonci nad Nisou (viz www.mint.cz).
Stanovení tržní ceny zlatých mincí
Zlaté mince i zlaté cihly se prodávají a samozřejmě také nakupují za tržní cenu drahého kovu. Aktuální světová cena zlata na trhu (nazývaná London fix) je vyhlašována dvakrát denně nejvýznamnějšími obchodníky se zlatem.
Při obchodování se zlatem ve velkém je nejmenší objem jedné transakce tisíc uncí, tedy 31,1 kg zlata. Jedna troyská unce váží přibližně 31,103 gramu s tím, že 32,15 Oz se rovná jednomu kilogramu. Jako zkrácené označení troyské unce je používána zkratka Oz. Váhová jednotka „troyská unce“ je nazývána podle hmotnostní jednotky, která byla užívaná ve středověku na trzích francouzském městě Troyes (které se nachází přibližně 160 kilometrů jihovýchodně od Paříže na řece Seině).
A nyní zpět ke tvorbě ceny zlata.
V jedné z bank, sídlících v londýnské ulici St. Swithin’s Lane , se každý pracovní den dvakrát setkají hlavní světoví obchodníci se zlatem (zejména se jedná o zástupce bank), aby složitou tradiční procedurou s použitím online spojení s celým světem sjednotili světovou nabídku s poptávkou a určili okamžitou rovnovážnou cenu zlata. Tato procedura je nazývána „London Gold fixing“.
Za takto stanovenou cenu jsou pak prováděny nákupy a prodeje zlata po celém světě, a to tak dlouho, dokud není stejným způsobem stanovena nová cena zlata.
A ještě jeden důležitý tip na závěr pro české investory. Pokud chcete koupit zlato za cenu v českých korunách, je pro Vás důležité sledovat nejen cenu zlata v cizí měně, ale i kurz české koruny vůči nim. Vztah je přitom podobný jako u každé investice do zahraničí. Pokud koruna posiluje, jejich cena klesá, a opačně.
 
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.