« Zpět

Kam zamíří ceny ropy?

| 28. dubna 2015 - 11:25 | Zprávy | Podílové fondy

Cena ropy letí v posledních dvou týdnech vzhůru a mnozí ji už vidí zpět poblíž hodnoty osmdesáti dolarů za barel. Možná se někteří klienti už ptají, jestli by neměli začít kupovat aktiva spojená s ropou. Nadšení je kolem prudkého růstu hodně, přesto bych byl s větší investicí opatrný.

 

Obr. 1: Ceny ropy 2014-2015
 
Zejména za šílenstvím z konce minulého týdne, během něhož cena ropy za jediný den stoupla téměř o pět procent stojí nejspíš spuštění technické formace „dvojité dno“, které je na obrázku zřetelně vidět. Růst ceny pak aktivoval ochranné nákupní pokyn obchodníků spekulujících na pokles a tyto vynucené nákupy pak růst vzhůru jen urychlily. To je ovšem technická stránka věci.
 
Fundamentálně se toho stále moc nestalo. Další dva grafy ukazují jednak zásoby ropy v USA a další graf pak její produkci ve stejném regionu.
 
 
Obr. 2: Zásoby ropy v Cushingu (zdroj eia)
 
 
Obr. 3: Týdenní produkce ropy v USA v tisících barelech ropy za den (zdroj eia)
 
Ropy je, jak ukazují statistiky, evidentně nadbytek. Ve skladech a tankerech ji mimo jiné drží také strmé contango, které na trhu s ropou panuje.
 
 
Obr. 4: Ceny ropných kontraktů podle termínu dodání
 
Takto silné contango je vyjímečné i z historického pohledu, jak ukázal kolega Pavel Hála zde. Ceny vzdálenějších kontraktů jsou dostatečně vysoké, aby překonaly skladovací náklady. I proto jsou skladovací zařízení plná. Žádný fundamentální argument pro to, že by měly ceny ropy nadále strmě růst, tu zřejmě není.
 
Nevylučuji, že sentiment ropu může vyhnat ještě výše, ale k tomu, aby se její cena vrátila na dříve obvyklé úrovně, není důvod. Buď začnou klesat zásoby, nebo zaznamená světová ekonomika silnější než očekávaný růst. Bez toho ropu u 100USD za barel uvidíme jen těžko.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.