« Zpět

Hodná babička dopřává trhům

| 24. března 2015 - 10:26 | Zprávy | Podílové fondy

Minulý týden bylo na trzích poměrně živo. Jedním z důvodů je očekávaný výstup z jednání FEDu, který zřejmě nijak mimořádně nepřekvapil. Janet Yellen dostála své pověsti hodné babičky, za kterou by se nemusela stydět ani Božena Němcová. Centrální bankéři pod jejím vedením sice vypustili zmínku o trpělivosti a tím naznačili, že zvyšování úrokových sazeb se v USA blíží, nicméně prudce snížili svoji predikci výše sazeb v jednotlivých obdobích.

Důvodem zamýšleného pomalejšího zvyšování úrokových sazeb je podle mínění centrálních bankéřů stále velice nízká úroveň inflace. Sečteno a podtrženo: „Ano, sazby zřejmě v červnu, nebo o něco později zvýšíme, ale nebojte se milí investoři a obchodníci, nebude to o mnoho. A ani do budoucna teď nepočítáme s tím, že bychom je zvyšovali nějak dramaticky.“ Trhy výstup z jednání uklidnil. FED se obává silného dolaru a nebude tedy rozhodně tlačit na pilu. Výsledkem byl silný pokles dolaru a růst všeho ostatního včetně komodit. I proto můžeme vidět v závěrečných tabulkách, drtivou převahu zelených čísel.

Obr. 1: Celosvětový akciový index MSCI World (zdroj: Stockcharts.com)

Zdá se tedy, že akciím opět nic nebrání k cestě k dalším historickým maximům.  Nepočítám-li tedy technickou rezistenci, která leží na posledním historickém high. Nálada je ovšem opět výborná a většina hlavních celosvětových indexů roste.

Co drží akcie, i přes to, že se přinejmenším část z nich jeví jako historicky nadhodnocená, na tak vysokých úrovních? Důvodů je hned několik. Nízké úrokové sazby, agresivní podpora trhů ze strany centrálních bank, vysoké ziskové firemní marže a nedostatek jiných investičních alternativ. Vezměme to od konce. Do čeho jiného byste dnes chtěli investovat? Výnosy dluhopisů jsou stlačeny k jejich minimům. Perspektiva dalšího růstu jejich hodnoty je tak omezená. Komodity? Při silném dolaru, deflačním tlakům a několikaletém sestupném trendu? Opravdu byste chtěli vložit většinu úspor do komodit?
 
 
Obr. 2: Celosvětový komoditní index (zdroj: Stockcharts.com)
 
O nástrojích peněžního trhu se asi nemá smysl bavit. Kam tedy umístit prostředky jinam, než na akciový trh? Že je to riskantní? Ale prosím vás… Centrální banky i vlády drží trhy všemi silami v růstu. A jsme u prvního a druhého bodu. A FED právě řekl: „Nebojte se přátelé, vaši bonanzu vám ještě nějaký čas zachováme.“
 
Co by se muselo stát, aby FED, jako jedna z mála centrálních bank, která již není spojena s programem kvantitativního uvolňování, svůj názor změnil a sáhl k silnějšímu utažení měnové politiky? FED vždy uváděl, že z jeho pohledu jsou důležité dvě skupiny dat. Data z trhu práce a inflace. Zde jde o spojené nádoby. Vyšší zaměstnanost je příčinou vyšší inflace. Vládne-li vysoká nezaměstnanost, pak prakticky neexistuje tlak na růst mezd. „Nelíbí se ti to? Tak můžeš odejít. Na ulici je dostatek lidí, kteří tě nahradí. Jestli si ovšem ty seženeš něco jiného za lepší mzdu, to je otázka.“ Pokud je nezaměstnanost nízká, pak reálně existuje tlak na růst mezd. A vyšší mzdy = vyšší spotřeba a možné nastartování inflace.
 
Americký trh práce roste nebývale rychle. To ukázala minulý měsíc oznámená čísla. Velmi důležité tedy bude sledovat, jak se bude zvyšující se zaměstnanost projevovat v tlaku na růst mezd.
 
 
Obr. 3: Meziroční růst průměrné hodinové mzdy v USA (zdroj: Federal Reserve)
 
Jak ukazuje graf americké centrální banky, tlak na růst mezd je i přes zlepšený trh práce prozatím mizivý. Pokud by k němu ale došlo, mělo by to vyvolat inflační tlaky, které by mohly přinutit FED k činům. A pak by mohl být konec zlatých časů zase o něco blíž.
 
 
Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.
 
Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.