« Zpět

ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství boduje

| 30. dubna 2013 - 8:52 | Zprávy | Podílové fondy

Analytici se shodují, že voda je zlatem budoucnosti. V případě otevřeného fondu ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství, však investoři na budoucnost dlouho čekat nemuseli. Za posledních 12 měsíců totiž vykázal výnos 22,28 %. Výhodnou investiční příležitost nabízí i další fondy z nabídky ČSOB. Čtyři fondy se za stejné období dostaly přes hranici 10 % a důkazem dobrého hospodaření je i fakt, že pouze u dvou fondů došlo k poklesu hodnoty. Průměrný výnos všech otevřených fondů za posledních 12 měsíců činil 6,87 %.

 

ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství – KBC ECO Fund CSOB Water je akciový fond investující do firem, které se zabývají například čištěním, odsolováním, obnovou infrastruktury, dodávkami kvalitní vody a podobně. Akcie jsou vybírány po konzultaci s nezávislým výborem pro životní prostředí, přičemž minimální podíl těchto akcií v portfoliu je 75 %. Jedná se o velmi stabilní fond, který v posledních letech zaznamenává stálý růst.
 
„Fond nabízí investorům výhody vazby na jednu z předních globálně strategických surovin. Vody nepřibývá a poptávka po ní stoupá, stejně jako její cena. Toho úspěšně využívá právě fond vodního hospodářství, který se zaměřuje především na firmy poskytující technologie a infrastrukturu související s vodou. Jedná se o velmi perspektivní odvětví a fond nabízí dobrý poměr mezi výkonností a rizikem,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
ČSOB Akciový fond – Střední a východní Evropa investuje do trhů v regionu Střední a Východní Evropy, především do Ruska, Turecka, České republiky, Polska, Maďarska, Slovinska, Rumunska a Chorvatska. Je vhodným doplňkem portfolia investorů, kteří jsou připraveni na možnost výkyvů výměnou za vyšší výnos. Jelikož není zajištěno měnové riziko v případě investice do jiných než korunových nástrojů, nabízí se i možnost výnosu plynoucího z posilování měn vůči koruně. Od posledního poklesu před zhruba pěti lety, způsobeném finanční krizí, drží fond vzestupný trend.
 
ČSOB Realitní mix investuje do cenných papírů, jejichž emitenti zaměřují své aktivity na oblasti realit a developmentu (výstavba, správa, provozování nemovitostí či obchodování s nimi). Je vhodný jako doplněk akciové složky v portfoliu dynamického investora. Fond ukládá své prostředky do společností působících na evropském a americkém realitním trhu. Převážná část aktiv fondu je zajištěna proti měnovému riziku a díky tomu se do výkonnosti fondu plně nepromítá vliv změny měnových kurzů.
 
Nejvýkonnější otevřené fondy k 3. 4. 2013 v CZK jsou uvedeny v následující tabulce:
Fondy Aktuální hodnota Výkonnost za posledních 12 měsíců Průměrná roční výkonnost za 4 roky (p.a.) Datum výpočtu
ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství 927,3000 22,28 % 16,15 % 28. 3. 2013
ČSOB Akciový fond – S a V Evropa 0,6220 16,43 % 14,36 % 29. 3. 2013
ČSOB Realitní mix 0,5890 14,33 % 18,87 % 29. 3. 2013

 

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů. Odhady výnosů nezaručují skutečnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Zajištění hodnoty vložené investice a výnosu se váže ke dni splatnosti (den odkoupení podílů od investorů) fondu s tím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota vložené investice.

Podrobné informace o otevřených fondech včetně podstaty jejich zajištění naleznete na stránkách www.csob.cz, případně u bankéřů na pobočkách ČSOB.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.