« Zpět

Česko si ve finančním indexu pohoršilo o jednu příčku

| 30. prosince 2011 - 9:37 | Zprávy | Podílové fondy

Česku náleží podle Financial Development Indexu v roce 2011 34. příčka. Česko se tak posunulo v žebříčku za Polsko. Indexu kraluje Honkong, následován USA. Světové ekonomické fórum každoročně sestavuje pořadí zemí dle indexu finančního rozvoje, který zachycuje celou škálu faktorů ovlivňujících kvalitu a efektivitu finančních služeb. 

Česku náleží podle Financial Development Indexu v roce 2011 34. příčka. Česko se tak posunulo v žebříčku za Polsko. Indexu kraluje Honkong, následován USA.

Světové ekonomické fórum každoročně sestavuje pořadí zemí dle indexu finančního rozvoje, který zachycuje celou škálu faktorů ovlivňujících kvalitu a efektivitu finančních služeb. Za rok 2011 má nejlepší hodnocení Hongkong, USA a Velká Británie. Česku patří 34. místo.

Publikace „The Financial Development Report 2011“ od Světového ekonomického fóra analyzuje nejvyspělejší finanční systémy a kapitálové trhy po celém světě. Za rok 2011 patří první místo Hongkongu. Následuje USA, Velká Británie, Singapur a Austrálie. Česku patří 34. místo (za rok 2010 patřilo Česku 33. místo).

Hongkong a Singapur, nejvíce globalizované ekonomiky světa, najdeme na špici pořadí ve všech renomovaných ekonomických žebříčcích. Země v první desítce jsou stejné jako v předcházejícím roce, pouze Norsko vystřídalo Belgii. Přestože oproti roku 2010 se hodnocení jednotlivých zemí v průměru nepatrně zvýšilo, zůstává výsledný index řady zemí za úrovní roku 2008, před vypuknutím ekonomické krize.

Jak si stojí Česko?

Celkové hodnocení se skládá z hodnocení každé země v sedmi pilířích, přičemž je hodnoceno více než 120 významných finančních ukazatelů. Výsledný finanční index tak zachycuje celou řadu faktorů ovlivňujících kvalitu a efektivitu finančních služeb jako je například legislativa, přístup občanů a podniků k různým formám kapitálu a finančních služeb, dostupnost úvěru, rizikového kapitálu nebo mikro-financování. Nejlepší hodnocení má Česko ve finanční stabilitě.

Hodnocení Česka za rok 2011 v jednotlivých pilířích:

institucionální prostředí – 35. místo (např. legislativa upravující finanční trhy, liberalizace finančního sektoru)
podnikatelské prostředí – 33. místo (např. lidský kapitál, daně, náklady na podnikání, infrastruktura)
finanční stabilita – 18. místo (např. měnová stabilita, stabilita bankovního sektoru, riziko státního dluhu)
bankovní finanční služby – 27. místo (např. velikost a účinnost trhu, zveřejňování finančních informací)
nebankovní finanční služby – 38. místo (např. pojištění, sekuritizace)
finanční trhy – 50. místo (např. trh s deriváty, devizový trh)
finanční přístup – 35. místo (např. přístup podniků a občanů k různým formám kapitálu, dostupnost úvěru)

Nejvíce si polepšilo Peru

V posledních letech je velkým skokanem v žebříčku Čína, které za rok 2011 patří již 19. místo. Nejvíce si polepšilo Peru (o 8 míst), Korea (o 6 míst) a Norsko (o 5 míst). Nejvíce si pohoršily Spojené Arabské Emiráty a Irsko (o 4 místa), Belgie, Jordánsko a Španělsko (o 3 místa). Celkově můžeme říci, že hodnocení asijských zemí se od roku 2008 neustále zlepšuje na úkor Evropy. Asijské země postihla krize výrazně méně. Ekonomika vyspělých asijských zemí by měla i v příštích letech, na rozdíl od Evropy růst. Na zlepšujícím se hodnocení rostoucích asijských ekonomik se nejvíce podílí nárůst rizikového kapitálu a snadný přístup k úvěrům pro firmy a podnikatele.

Pramen: Weforum - Financial Development Index 2011

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.