« Zpět

Změnit penzijní fond půjde už jen dva měsíce

| 3. ledna 2012 - 11:10 | Zprávy | Penzijní spoření

Od března nebude možné přejít k jinému penzijnímu fondu bez ztráty záruky, že výnos v každém roce bude nejhůře nulový. Systém se připravuje na penzijní reformu startující v roce 2013. Pokud nejste úplně spokojeni s výnosy a hospodařením vašeho penzijního fondu, máte už jen necelé dva měsíce na to, abyste přešli ke konkurenci. 

Od března nebude možné přejít k jinému penzijnímu fondu bez ztráty záruky, že výnos v každém roce bude nejhůře nulový. Systém se připravuje na penzijní reformu startující v roce 2013.
Pokud nejste úplně spokojeni s výnosy a hospodařením vašeho penzijního fondu, máte už jen necelé dva měsíce na to, abyste přešli ke konkurenci.
Vzhledem k přípravě reformy penzijního připojištění, na kterou navazuje penzijní reforma, se totiž přestupy od konce února uzavřou. Brány se otevřou opět až v lednu 2013, ale to už bude systém nově nastavený.
Jde přitom o změnu, jež se dotýká více než 4,5 milionu lidí, kteří si dnes v systému spoří na penzi.
Kdo nestačí přejít do konce února, bude se muset spokojit s fondem, kde je nyní, i pro další roky. Pokud tedy chce spořit za stávajících podmínek. Přestupy se v roce 2013 sice opět otevřou, ale v případě změny fondu už klient přijde o současné výhody – těmi jsou hlavně garance nejhůře nulového ročního výdělku fondu, možnost požádat si o jednorázovou výplatu naspořené částky nebo o výsluhovou penzi, což je výběr poloviny prostředků po 15 letech spoření.
„Je zřejmé, že mnoho klientů se o tomto termínu nedozví, a tak budou uzamčeni ve stávajícím fondu bez možnosti změnit poskytovatele, aniž by přišli o výhody současného penzijního připojištění,“ varuje David Vondrák ze serveru Produktovelisty.cz, jenž na změnu upozornil.
Podle něj za takto krátkou dobou na přestup stojí zájmy velkých fondů, které tím chtějí stabilizovat svůj kmen klientů. „Přitom stačilo dát termín například na konec září. I s výpovědní lhůtou by se vše stihlo snadno,“ dodává Vondrák. Podle šéfů firem se rozdíly v garancích mezi novým a stávajícím systémem přeceňují. „I v novém systému budou účastnické fondy, které budou nabízet velmi podobnou konzervativní strategii jako dnešní penzijní fondy, takže skutečný rozdíl bude zanedbatelný. Příliš zde démonizujeme formální statut takzvané černé nuly,“ říká ke garanci nezáporných výnosů šéf penzijního fondu ING Jiří Rusnok, jenž je také prezidentem Asociace penzijních fondů.
Podle něj jde o čistě technické a dočasné omezení, které je uděláno proto, aby mohla být provedena transformace stávajících penzijních fondů na nové penzijní společnosti. V těch bude oddělen majetek klientů fondu od majetku samotného fondu. Budou tak muset transparentněji hospodařit se svěřenými prostředky.
Kdo má dnes uzavřené penzijní připojištění, bude v lednu příštího roku automaticky převeden do takzvaného transformovaného fondu, kde mu zůstanou zachovány všechny dnešní podmínky. Nebude se z něj však moci hnout dále, pokud o ně nebude chtít přijít.
Proto se vyplatí důkladně zvážit, zda jste teď ve fondu, který vám vyhovuje. Při jeho hodnocení se nedívejte jen na čistý zisk fondu a připsané roční výnosy, ale také na takzvané náklady příštích období ve vztahu k celkovému majetku fondu. V této položce fondy vykazují, kolik vynaložily hlavně na získávání nových klientů. Pokud je položka vůči majetku příliš vysoká, může fond v budoucnu chtít získat investované peníze zpět a o to mohou být nižší výnosy pro jeho klienty.
I kvůli přetahované mezi fondy, která tyto náklady zvyšuje, mohlo ministerstvo financí urychlit uzavření přestupů. „Záměrem ministerstva financí je omezení zbytečných provizních výdajů za převody před začátkem reformy,“ myslí si šéf Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek.
Podle něj se stejně lidé, kteří budou od penzijního spoření vyžadovat větší výnosy, nevyhnou přechodu do nového systému.
„Kdo bude chtít vyšší zhodnocení, půjde do nových účastnických fondů a bude pak muset přijmout i riziko, jaké je v investičním světě obvyklé a normální,“ dodává Matoušek.

Tabulka

PF České pojišťovny
klienti (v tis.) 1 158
spravované peníze (v mld. kč) 55,7
nákladovost 2,2 %

PF České spořitelny
klienti (v tis.) 926
spravované peníze (v mld. kč) 37,2
nákladovost 1,3 %

PF Komerční banky
klienti (v tis.) 498
spravované peníze (v mld. kč) 29,8
nákladovost 1,2 %

AXA PF
klienti (v tis.) 479
spravované peníze (v mld. kč) 33,3
nákladovost 1,2 %

ČSOF PF Stabilita
klienti (v tis.) 424
spravované peníze (v mld. kč) 18,3
nákladovost 1,6 %

ING PF
klienti (v tis.) 413
spravované peníze (v mld. kč) 24,8
nákladovost 1,3 %

ČSOB PF Progres
klienti (v tis.) 306
spravované peníze (v mld. kč) 10,0
nákladovost 1,8 %

Allianz PF
klienti (v tis.) 193
spravované peníze (v mld. kč) 11,1
nákladovost 0,8 %

Aegon PF
klienti (v tis.) 116
spravované peníze (v mld. kč) 4,5
nákladovost 9,1 %

Generali PF
klienti (v tis.) 61
spravované peníze (v mld. kč) 3,1
nákladovost 2,1 %

Pramen: APF ČR, Produktovelisty.cz

Pozn.: počet klientů k 30. 9. 2011, nákladovost vyjadřuje poměr nákladů v daném roce k průměrnému objemu prostředků klientů ve správě v daném roce. Jde o průměr z let 2008 až 2010.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.