« Zpět

Vstup do II. pilíře by měli lidé pečlivě zvážit, představuje mnohá rizika

| 28. prosince 2012 - 12:37 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní reforma zavádí od ledna 2013 v České republice tři pilíře důchodového systému. Vstupem do II. pilíře vzniká možnost částečně se vyvázat z průběžného systému a spořit si na důchod individuálně. Tento krok je však spojen s množstvím rizik a nevýhod, lidé by měli být při jeho volbě velmi obezřetní.

Současný penzijní systém je představován povinným státním průběžným pilířem, kdy ekonomicky aktivní lidé ze svých odvodů financují důchody vyplácené státem. K tomu existuje jako doplněk dobrovolný a státem podporovaný systém spoření. Jedná se o penzijní připojištění a životní pojištění. Nová důchodová reforma však od ledna 2013 zavádí další pilíř. Účast v něm je sice zcela dobrovolná, nicméně jakmile člověk do tohoto pilíře vstoupí, už nemá možnost z něj vystoupit. Na stávající podobě a pravidlech II. pilíře se neshodli experti z politické, ani z odborné sféry.

Před vstupem do II. pilíře by měli být lidé velmi obezřetní

Je možné předpokládat, že budou domácnosti obcházet a kontaktovat zástupci různých společností, bank nebo pojišťoven a vstup do II. pilíře aktivně nabízet. Často ovšem mohou poskytovat pouze jednostranné a tendenční informace. O případné účasti ve II. pilíři se bude potřeba včas a správně rozhodnout a zjistit si potřebné informace.
Je proto důležité, aby v tomto směru byli lidé velmi obezřetní, zejména s ohledem na to, že toto rozhodnutí bude pro všechny zásadním a konečným krokem. Vstup do II. pilíře je totiž spojen s množstvím rizik a nevýhod, o kterých samozřejmě mnoho lidí netuší. Často se tak nechají zmást promyšlenými marketingovými triky.

II. pilíř přinese velká rizika, nebude možné z něj vystoupit

Podle našeho názoru chystaný II. pilíř disponuje celou řadou kritérií a podmínek, které jsou nastaveny v neprospěch občanů. Mezi ty zásadní patří například fakt, že uzavřenou smlouvu nebudou lidé moci již nikdy zrušit. Stejně tak nebudou mít možnost ukončit ani přerušit pravidelné finanční úložky. Výše ukládané částky přitom musí být přesně 3 % a 2 % z hrubé mzdy, ani více, ani méně. Zároveň musí účastníci počítat s tím, že nebudou mít možnost jednorázového výběru naspořených prostředků. V rámci celého průběhu trvání smlouvy navíc nebudou moci čerpat žádné finance. Zásadní informací je také fakt, že se v případě výplaty doživotní penze z II. pilíře úspory nedědí.

Lidé by měli důkladně promyslet všechny informace

Při schůzce s finančním poradcem je důležité probrat a zvážit všechny pozitivní i negativní aspekty důchodové reformy. Součástí kvalitní schůzky by měl být rovněž přehledný a zodpovědný výpočet všech variant řešení toho, zda se klientům vstup do II. pilíře finančně vyplatí. V DataLife doporučujeme, aby se lidé smluvili na osobní schůzce s kvalifikovanými poradci, kteří jim objektivně vysvětlí veškerá rizika, výhody a nevýhody vstupu do II. pilíře. Takto zásadní a důležité rozhodnutí by měli lidé učinit správně a na základě kvalitních informací.

Tabulka: Základní nevýhody plynoucí z II. pilíře nové důchodové reformy

1.

Uzavřenou smlouvu nelze nikdy zrušit.

2.

Placení není možné ukončit ani přerušit.

3.

Platit lze pouze 3 % + 2 % ze své hrubé mzdy, ne více nebo méně.

4.

Zmíněná 3 % odvodu představuje snížení budoucího státního důchodu z průběžného pilíře i o více než 18 % v závislosti na délce spoření.

5.

Není možný jednorázový výběr naspořených prostředků, pouze tři formy penze (výše penze se stanoví až na konci penzijního spoření dle sazeb platných v té době).

6.

V průběhu trvání smlouvy z ní nelze čerpat žádné prostředky.

7.

V budoucnosti se účastníkům mohou měnit příjmy.

8.

Omezená možnost dědění vytvořených rezerv – v případě výplaty doživotní penze z 2. pilíře se úspory nedědí.

9.

Politická rizika – v důsledku neexistence shody napříč politickým spektrem je velmi pravděpodobné, že následující vlády budou systém měnit (např. ČSSD prohlašuje, že 2. pilíř zruší).

10.

Existují zde stejná tržní rizika jako u jakékoliv jiné pravidelné investice.

Zdroj: DataLife

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.