« Zpět

Třicátníci věří Kalouskově reformě penzí

| 19. září 2011 - 10:00 | Zprávy | Penzijní spoření

PRŮZKUM LN Starší Češi dál spoléhají na stát, mladé výše jejich důchodu nevzrušuje. Vládní důchodová reforma oslovila především dnešní generaci třicátníků. 
Téměř dvě třetiny jich má jasno, že využijí možnost spořit si i individuálně, v soukromých penzijních fondech. 

PRŮZKUM LN Starší Češi dál spoléhají na stát, mladé výše jejich důchodu nevzrušuje. Vládní důchodová reforma oslovila především dnešní generaci třicátníků. Téměř dvě třetiny jich má jasno, že využijí možnost spořit si i individuálně, v soukromých penzijních fondech. Přesvědčit o výhodách tohoto kroku zbytek veřejnosti se však kabinetu premiéra Petra Nečase jinak příliš nedaří. Bezmála každý druhý Čech tvrdí, že ve výši penze zůstane raději nadále závislý na státu.
Konkrétně tak reaguje více než 49 procent lidí, 11 procent o osudu prostředků na důchod ještě pořádně nepřemýšlelo. Zbylých 40 procent uvažuje, že na důchod si přispějí některou z nabízených variant.
Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Millward Brown pro LN, kterého se 13. až 16. září zúčastnil reprezentativní vzorek 530 respondentů starších 18 let.
LN pokračují v mapování, jak se čtveřice stěžejních reformních zákonů (v oblasti důchodů, zdravotnictví, sociálních a daňových norem), jejichž přijetí prohlasovala vládní koalice zkraje měsíce, projeví v životě Čechů. Závěry u důchodové reformy odhalují, že změnit zaběhnutou praxi hodlají nejvíce lidé ve středním věku.
Starší ročníky naopak otevřeně přiznávají, že v otázce penzí se spolehnou na stát, mladí zase dávají najevo, že důchody jdou zatím mimo ně.
„Výsledky přesně odpovídají našim předpokladům, že se zapojí polovina lidí,“ libuje si ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).
Ještě v březnu přitom průzkum LN ukazoval, že do důchodové reformy se zapojí jen 41 procent lidí a podpora u třicátníků byla tehdy sotva 30procentní. Experti proto upozorňují, že aktuální propočty ještě nelze považovat za úspěch. „Zatím věrně kopírují nálady ve společnosti. Ideální by bylo, kdyby u mladších ročníků dosahovala míra zapojení třeba až devadesáti procent možných klientů,“ soudí prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.
Přitáhnout ještě více zájemců má vládě pomoci propagace reformy, kterou resort práce plánuje rozjet po definitivním schválení zákona. „Do ukončení legislativního procesu to nemá cenu,“ přiznává Drábek.
Třicátníci věří Kalouskově reformě penzí
V budoucnu však ministerstvo hodlá pojmout „reklamu na důchodovou reformu“ ve velkém. Drábkův úřad slibuje natáčení spotů, objíždění měst či masáž uživatelů Facebooku.
„Řešíme jen, kde na to vzít peníze. Uvažujeme i o evropských fondech,“ nechala se již dříve slyšet mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová s tím, že resort na propagaci shání alespoň čtyři miliony korun.
Účast ve druhém pilíři? Moc velké riziko, bojí se mnozí lidé Jenže ani masivní přesvědčovací kampaň nemusí podle odborníků zabrat. Zatím platí, že s rostoucím věkem se snižuje ochota riskovat. Právě že rozhodnutí vstoupit do druhého pilíře nelze vzít zpět, kritizuje většina lidí. A obávají se také, co se systémem provedou volby.
Například sociální demokraté totiž dopředu avizují, že pokud se dostanou k moci, systém zruší. „Vytváří to velmi rizikové prostředí zejména pro mladší občany, kteří se rozhodnou pro účast,“ míní ekonom Martin Potůček, který vede Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK a zároveň byl členem komise pro důchodovou reformu za ČSSD.

***

Kolik Čechů bude spořit na důchod (nízké riziko)
18–29 let 23 %
30–39 let 33 %
40–49 let 25 %
50–59 let 17 %
60 let a více 2 %
Zdroj: Millward BrownGraf ZR

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.