« Zpět

Poslední rok na uzavření penzijního připojištění postaru

| 30. prosince 2011 - 9:37 | Zprávy | Penzijní spoření

Pro ty, kdo penzijní připojištění nemají, je rok 2012 posledním, kdy ho mohou uzavřít podle dosavadních podmínek. To, co dnes známe jako penzijní připojištění, se změní. Ne hned, ale až od 1. ledna 2013. Do té doby se ještě dá penzijní připojištění uzavřít podle dosavadních podmínek - tedy sice s nízkým výnosem, zato bez rizika ztráty. 

Pro ty, kdo penzijní připojištění nemají, je rok 2012 posledním, kdy ho mohou uzavřít podle dosavadních podmínek. To, co dnes známe jako penzijní připojištění, se změní. Ne hned, ale až od 1. ledna 2013. Do té doby se ještě dá penzijní připojištění uzavřít podle dosavadních podmínek - tedy sice s nízkým výnosem, zato bez rizika ztráty.
Dnešní smlouvy o penzijním připojištění budou podle stávajících podmínek fungovat do konce roku 2012. Potom se zakonzervují v takzvaných transformačních fondech. Dál na ně bude možné posílat peníze, měnit výši příspěvku, dál se z nich budou vyplácet penze. Něco však bude jinak: změní se výše státního příspěvku.
Pro ty, kdo měsíčně platí jen stokorunu nebo dvě, nebude od státu příspěvek žádný. Ten začne až od platby ve výši 300 korun a bude 90 korun. Kdo bude posílat fondu tisícovku a více, dostane od státu 230 korun.
Nebude možné přestupovat mezi jednotlivými penzijními fondy. Penzijní fondy se mezitím přemění na penzijní společnosti a budou klientům nabízet takzvané doplňkové penzijní spoření. To už bude zcela podle nových podmínek. Přestoupit z původního (transformovaného) fondu do nového systému doplňkového penzijního spoření bude možné, zpátky už to však nepůjde.

Změní se způsob hospodaření i penze

Dnešní fondy (a budoucí fondy transformované) mají zákonem omezeno, jak mohou investovat, člověk v nich nemůže být nikdy ve ztrátě, nejhorší, co se mu může stát, je, že mu fond nepřipíše žádné zhodnocení.
Nově nebude omezení investiční strategie fondu tak přísné. Bude možné volit z několika strategií, v nabídce budou jak produkty konzervativní, tak dynamické, určené zejména těm, kdo se spořením začnou již v mládí. Šanci na vyšší zisk však bude vyvažovat to, že některé roky mohou být pro klienty i ztrátové.
Toho, že by klient při krachu fondu přišel o naspořené peníze, se však není třeba obávat - peníze akcionářů a klientů fondu budou důsledně odděleny a v nejhorším budou klienti i se svými úsporami převedeni k jinému fondu.
Kromě výše státního příspěvku se změní i některé podmínky penzí. Dnes například může klient po 15 letech spoření vybrat až polovinu úspor, pokud si sjednal výsluhovou penzi. Ve smlouvách nového typu už se tento typ penze neobjeví.
A ještě jedna změna, již klienti uvítají: pokud dnes člověk na konci spoření zvolí doživotní penzi, ale třeba už po dvou či třech jejích výplatách zemře, naspořené peníze propadnou fondu. Nově budou peníze z nevyplacených penzí zahrnuty do dědictví.

Nové fondy pro odvážné klienty

Jakou by mělo výhodu zůstat v transformovaném fondu, když příspěvky od státu se změní všem? Na otázku odpovídá finanční analytička Miriam Hanáková: „Kdo má před sebou pár let spoření, možná zůstane v transformovaném fondu - bude mít jistotu, že nebude ve ztrátě. Také ti, kdo mají sjednánu výsluhovou penzi - po 15 letech spoření mohou polovinu peněz vyzvednout i se státními příspěvky - asi zůstanou v původních fondech. Naopak lidé, kteří chtějí zvolit dravější investiční strategii a mají před sebou ještě spoustu let, si asi zvolí nové doplňkové penzijní spoření. Nejlepší je vstoupit do systému uzavřením smlouvy o penzijním připojištění ještě před transformací a až potom se definitivně rozhodnout.“

FAKTA Rok na rozmyšlenou

K dosud běžnému průběžnému placení důchodů formou sociálního pojištění se zavádí novinka. Díky ní bude možné část peněz, které teď lidé posílají státu na sociální pojištění, ukládat do individuálního fondu. Podmínkou bude, že ke 3 %, o která člověk odvede státu méně, přidá další 2 % ze svého. Je to dobrovolné, od 1. ledna 2013 se mohou zapojit lidé do věku 35 let, starší se musí rozhodnout mezi 1. lednem a 30. červnem 2013.

Názor odborníka

"Valorizace bude každý rok v lednu Od roku 2012 je valorizace důchodů poprvé definována pevně zákonem. Vláda tedy již nemůže, na rozdíl od minulosti, ovlivnit rozsah zvýšení. Nově se důchody budou zvyšovat od ledna každý rok. Od roku 2012 se tak zvýší všechny důchody přiznané před 1. lednem. Výše zvýšení důchodů se stanoví podle růstu indexu spotřebitelských cen a podle 1/3 růstu reálné mzdy. Valorizace se týká všech typů důchodů. Zvyšují se automaticky -o úpravu se nežádá. Táňa Švrčková tiskový odbor Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.