« Zpět

Penzijním fondům klesly do září zisky o 440 mil. na 3,2 mld. Kč

| 11. listopadu 2011 - 11:48 | Zprávy | Penzijní spoření

Praha 10. listopadu (ČTK) - Tuzemským penzijním fondům za letošní tři čtvrtletí klesly zisky na 3,19 miliardy korun, což bylo meziročně o 440 milionů méně. Na penzi si spořilo koncem září přes 4,57 milionu Čechů, ve stejném období loni to bylo o 16.000 méně. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů. 

Praha 10. listopadu (ČTK) - Tuzemským penzijním fondům za letošní tři čtvrtletí klesly zisky na 3,19 miliardy korun, což bylo meziročně o 440 milionů méně. Na penzi si spořilo koncem září přes 4,57 milionu Čechů, ve stejném období loni to bylo o 16.000 méně. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů. V ČR je tak připojištěno více než 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel.
"Základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za první tři čtvrtletí letošního roku potvrdily stabilitu sektoru a zájem občanů o produkt," uvedl k číslům prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.

Prostředky evidované ve prospěch účastníků trvale rostou. Zatímco na konci roku 2010 bylo na účtech účastníků 216 miliard Kč, za letošní třetí čtvrtletí to bylo již 227,9 miliardy Kč. Měsíční nárůst činí letos 1,3 miliardy Kč.

Penzijní fondy i ve třetím čtvrtletí neměnily konzervativní zaměření svých investičních strategii. Z celkového objemu peněz bylo nejvíce umístěno v dluhopisech, a to 86,9 procenta. Na účtech a termínovaných vkladech bylo 6,8 procenta. Do akcií bylo vloženo pouze 0,4 procenta, do podílových listů uložily fondy tři procenta spravovaných prostředků.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo deset z původních 44 fondů. Fondy by v případě schválení důchodové reformy mohly být jedním z pilířů budoucího penzijního systému. Budou ale muset oddělit majetek akcionářů a účastníků a projít novým licenčním řízením.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.