« Zpět

Nevýhodný penzijní fond změníte snadno, ale připravte si pár stovek navíc

| 1. listopadu 2011 - 11:17 | Zprávy | Penzijní spoření

Nelíbí se vám stagnující peníze na penzijním spoření? Před případnou změnou je třeba přemýšlet nejen o minulých výnosech, ale také o budoucnosti. Se samotnou administrativou fondy rády pomohou. Máte penzijní připojištění a nelíbí se vám, jaké výnosy vám připisuje váš penzijní fond? Můžete ho změnit. 

Nelíbí se vám stagnující peníze na penzijním spoření? Před případnou změnou je třeba přemýšlet nejen o minulých výnosech, ale také o budoucnosti. Se samotnou administrativou fondy rády pomohou. Máte penzijní připojištění a nelíbí se vám, jaké výnosy vám připisuje váš penzijní fond? Můžete ho změnit. Řekneme vám, jak a za kolik.
Za 800 Kč

Od roku 2009 platí, že změníte-li penzijní fond do 5 lety od vzniku smlouvy, může po vás penzijní fond, ze kterého odcházíte, požadovat sankci v maximální výši 800 korun. Kolik fondy ve svých sazebnících za přechod skutečně požadují? Všechny do jednoho 800 korun.

Předpokládali-li byste, že penzijní fondy budou k přestupu motivovat tím, že přestoupivšímu klientovi nabídnou prémii právě v této výši, pak vězte, že takovou praktiku mají od České národní banky zapovězenou.

I přesto podle údajů Asociace penzijních fondů ke změně přistupuje zhruba 10 tisíc lidí v každém čtvrtletí.

Při změně hleďte i do budoucnosti

Spouštěčem touhy po změně penzijního fondu bude jistě v drtivé většině případů výnos, který jednotlivé penzijní fondy připisují. Podíváme-li se na výsledek za rok 2010, pak vidíme výrazný rozdíl mezi nejlepším a nejhorším fondem. Zatímco Allianz PF připsal rovná tři procenta, PF ČSOB Progres skončil jen mírně nad jedním procentem (1,04 %). Když si pak porovnáváte průměrné reálné výnosy za posledních 10 let, je rozptyl od –0,06 do 0,78 %

Pokud vás tato čísla ke změně přesvědčí, pak nezapomínejte porovnávat i další ukazatele. Sektor penzijních fondů podle zprávy ČNB disponuje omezeným kapitálovým polštářem a v případě turbulencí na finančních trzích by akcionáři museli dodat nový kapitál. Kromě připisovaného zhodnocení bychom se při výběru penzijního fondu měli orientovat i podle výše volného kapitálu k objemu úspor účastníků, říká analytik společnosti Partners Dušan Šídlo.

Desetileté zhodnocení penzijních fondů je mírně nad inflací
Úřední sdělení ČNB z roku 2009
Kompenzace poplatku (800 Kč) za převod prostředků v období do pěti let od vzniku smlouvy, kterou musí zaplatit účastník, je dle tohoto sdělení nepřípustná. Z povahy úředního sdělení také nepřímo vyplývá, že motivace k převodům je nežádoucí.
Administrativě se nevyhnete
Penzijní fondy vám sice nemohou připsat prémii ve výši poplatku, kterou za změnu zaplatíte, ale rozhodně vám rády pomohou s nutnou administrativou. I přesto se úřadování nevyhnete. O přestup můžete samozřejmě zažádat přes telefon, internet nebo přes zástupce daného fondu.

První věc, kterou musíte následně udělat, je sepsat výpověď penzijního připojištění se žádostí o převedení finančních prostředků do nového fondu. Podpis na výpovědi musí být úředně ověřen. Například na kontaktním místě veřejné správy Czech Point za ověření jednoho podpisu zaplatíte 30 korun.

Tuto ověřenou výpověď odešlete (případně to za vás udělá obchodní zástupce) do nově vybraného penzijního fondu, kde musejí vydat souhlas s převodem. Následně originál výpovědi se souhlasem sami zašleme do původního penzijního fondu, potvrzuje součinnost penzijních fondů mluvčí Allianz Václav Bálek.

Komunikace s původním fondem bude od této doby pouze na vás. Pohlídejte si především potvrzení o přijetí výpovědi a uvedené datum ukončení smlouvy. Výpovědní lhůta je obvykle dvouměsíční a i během jejího trvání je třeba zasílat příspěvky do původního penzijního fondu. Finanční prostředky musí původní penzijní fond převést na účet nového fondu do 3 měsíců od data ukončení smlouvy.

S novým penzijním fondem samozřejmě budete uzavírat smlouvu. Pokud tak budete činit „na dálku“, pak si připravte také kopie občanského a druhého průkazu totožnosti (nejčastěji řidičský průkaz) a také kopii výpisu z účtu, ze kterého si na penzi budete přispívat.

Abyste toto celé mohli absolvovat, nesmí být u vaší stávající smlouvy o penzijním připojištění splněny podmínky pro výplatu penze. V takovém případě nárok na přechod mezi penzijními fondy nemáte.
Jak při změně penzijního fondu putují peníze?
Původní penzijní fond musí převést úspory do nového penzijního fondu nejpozději do tří měsíců po ukončení smlouvy.

Převádí se všechny peníze na účtu připsané v okamžiku výplaty.

Nedochází k žádnému zdanění. Klient pokračuje se stejným objemem peněz, jaký měl u předchozího fon­du.

Peníze, které v okamžiku převodu nejsou ještě na účtu původního penzijního fondu připsány (například státní příspěvky či dodatečně připisované výnosy), se převádí dodatečně.

V novém penzijním fondu se započítává i takzvaná započtená pojištěná doba z předchozích fon­dů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Přísloví: Jaká pán ( vláda ČR) taký krám ( PF v ČR).

Mě právě změna fondu čeká.Z důvodu dlouhodobých vysokých nákladů na jednoho klienta,poměrně nízkého zhodnocení za poslední 3 roky (1,1%) a osobní zkušenost s neochotou fondu na sebe cokoliv prozradit (žádost o zaslání výše tzv. nákladů příštích) odcházím z PF České pojišťovny.

Jsi slepý, nevidíš reklamu, jak se tam všichni hrnou. A to ani neslibůjí, že ty peníze neutratí, neukradnou, nebo neproinvestují! A tobě se 1,1% zdá málo? Zaloš si u nich účet a dostaneš úrok 0,01%. tereticky míň, ale ve zkutečnosti ti jej musí vyplatit, jen státu musí z úroku dát směšných 15%. Zdar.