« Zpět

Kdo nyní uzavře penzijní připojištění, určitě neprohloupí

| 10. října 2011 - 9:10 | Zprávy | Penzijní spoření

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA PENZIJNÍHO FONDU ALLIANZ PETR PONCAR: * Jakou roli bude hrát stávající penzijní připojištění v rámci systému tří pilířů? 
Do stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem je zapojeno 70 procent práceschopných občanů. 

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA PENZIJNÍHO FONDU ALLIANZ PETR PONCAR:

* Jakou roli bude hrát stávající penzijní připojištění v rámci systému tří pilířů?

Do stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem je zapojeno 70 procent práceschopných občanů. Jde o nejvyšší zapojení mezi dalšími finančními produkty v rámci třetího, tedy dobrovolného pilíře, kam patří i životní pojištění. Význam penzijního připojištění však snižují velmi nízké úložky účastníků, kteří obvykle optimalizují výši měsíčního příspěvku podle přiznávaného státního příspěvku. Nový koncept doplňkového penzijního spoření se státním příspěvkem, zajistí nejvyšší atraktivitu dlouhodobého spoření při zachování vysoké míry bezpečnosti. Nové schéma státního příspěvku pozitivně ovlivní i průměrnou výši úložky.

* Jaký očekáváte v blízké budoucnosti zájem o stávající penzijní připojištění?

Změna schématu státního příspěvku zřejmě přinese nárazový pokles počtu účastníků, především ze stran důchodců, ale na druhou stranu bude motivovat účastníky k vyšším úsporám, což bude pozitivní, samozřejmě hlavně pro ně. Z pohledu Allianz penzijního fondu však zájem o penzijní připojištění roste, a to ve všech produktivních věkových skupinách občanů. Stagnuje-li celkový počet účastníků na trhu, jde dle mého názoru o „ozdravný proces“, kdy systém opouštějí důchodci, kteří používali penzijní připojištění jako krátkodobé spoření a nahrazují je účastníci, kteří si chtějí skutečně naspořit na důchod.

* Jak se v budoucnu bude vyvíjet zhodnocení prostředků v penzijním připojištění?

Diskuse o nízké výnosnosti investic neplatí obecně pro penzijní připojištění, například u Allianz penzijního fondu výnosy nikdy neklesly pod 3 %. Na druhou stranu najděte na finančních trzích produkt, který i v době nejvyšší krize garantoval 100 procent nejen vložených prostředků, ale i všechna dosud přiznaná zhodnocení. Nově zaváděné doplňkové penzijní spoření se z pohledu výnosnosti vložených prostředků má šanci stát šampiónem mezi podílovými fondy, a to nejen díky regulaci poplatků a státním příspěvkům, ale i progresivním investičním strategiím, se kterými penzijní společnosti plánují přijít na trh.

* Co byste doporučil lidem středního věku jako nejvýhodnější zabezpečení na penzi?

Nevýhodou střední generace je, že se její investiční horizont každým rokem zkracuje. Na druhé straně mají tito lidé relativně vysoké příjmy, které jim umožňují odkládat část vydělaných peněz a nespotřebovávat je. Doporučení tedy zní: rozložit odložené finanční prostředky do různých spořících produktů, aby maximalizovaly výnos vložených prostředků a přinesly i další finanční výhody, jako například daňové odpočty. Ideální je v tomto případě mix penzijního připojištění, životního pojištění, stavebního spoření, případně i podílových fondů.

* A co byste naopak doporučil mladším lidem?

Pro mladší klienty je důležité, aby měli zajištěna veškerá rizika spojená se životem a zdravím, a to s přihlédnutím k jejich individuálním zájmům a koníčkům. Kvalitní úrazové a rizikové životní pojištění se proto jeví jako velmi potřebné. Vedle toho bych doporučil neváhat s pravidelným odkládáním, byť malých částek, na důchod, například stávající penzijní připojištění, kde lze spořit již od 100 Kč měsíčně, a spoření lze i přerušit, případně naspořenou částku, byť s jistou ztrátou, také vybrat. Ten, kdo se tak rozhodne dnes, rozhodně neprohloupí, protože si nejen více naspoří, ale bude si moci i v budoucnu vybrat, zda zůstat ve stávajícím penzijním připojištění, nebo si převést své prostředky bez ztráty a poplatků do nově provozovaného doplňkového penzijního spořeni.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.