« Zpět

II. PILÍŘ JE VÝHODNÁ PŘÍLEŽITOST

| 28. března 2013 - 17:02 | Zprávy | Penzijní spoření

Ministryně Ludmila Müllerová se dostala do vedení resortu snad v nejtěžší možnou chvíli. Úřad má pošramocenou reputaci nedávnými kauzami a pochybnosti budí i nedávno spuštěná důchodová reforma. Její vize a plány zachytil Prague Leaders Magazine, partner Zlaté koruny, v rozhovoru, jehož úryvek Vám nyní přinášíme.

Penzijní reforma zatím nezaznamenala velký zájem obyvatelstva. Podíl ekonomicky aktivních občanů rozhodnutých vstoupit do druhého pilíře navíc neustále klesá – v současné době činí asi jen 2%. Chystáte v tomto ohledu nějaká speciální opatření příp. intenzivní kampaň?

Smlouvy o vstupu do druhého pilíře je možné uzavírat teprve od začátku ledna. Myslím, že je předčasné vyvozovat jakékoli závěry o údajném zájmu nebo nezájmu lidí o reformu. Předpokládáme, že ve věkové skupině 35 – 45 let vstoupí do druhého pilíře asi 50 procent ekonomicky aktivních lidí.
 
U lidí v tomto věkovém rozmezí totiž bude zájem určitě největší, důchodová problematika se jich již dotýká, zajímají se o ni a vědí, že si budou muset „přispořit“. Překvapit mohou i lidé nad 45 let, od příjmu 25 tisíc Kč se totiž zapojení do druhého pilíře vyplatí i jim. Myslíme si ale, že tady již bude procento zapojení menší. Odhadujeme, že ve věku 45 – 50 let maximálně jedna třetina a po 50 roce bude účast rychle klesat.
 
Informační kampaň k důchodové reformě máme připravenou a už jsme ji zahájili. Společně s Ministerstvem financí a Českou daňovou správou vysvětlujeme úředníkům a zájemcům všechny důležité změny týkající se důchodů. Připraveny jsou akce v regionech (od začátku ledna do konce března se koná celkem 15 kulatých stolů), manuál k reformě, letáky, call centrum, speciální web a další akce.
 
Také v případě důchodové reformy prohlásila opoziční ČSSD, že v případě vítězství v příštích parlamentních volbách, všechny doposud schválené reformní zákony zruší. Neměla být podle Vás důchodová reforma vyjednána napříč politickým spektrem, aby byla zaručena její kontinuita?
 
Důchodovou reformu jsme diskutovali se všemi partnery, tedy i s opozicí. Když jsme vytvářeli zákony, snažili jsme se zohlednit i názory opozice, které vyplývaly z našich jednání. Jedním z příkladů takového kompromisního řešení je dobrovolnost vstupu do druhého pilíře (původní vládní návrh předpokládal povinný vstup) nebo dohoda na vzniku předdůchodů.
 
Celý rozhovor si můžete přečíst zde.
 
…………………………..
 

Časopis – dvouměsíční periodikum vychází v nákladu 15 000 kusů. Je distribuován podle pečlivě zvolené adresace, a to i do Bruselu – Evropské komisi a Evropskému parlamentu. Okruh čtenářů tvoří především střední a vrcholový management v soukromém a státním sektoru, zhruba 500 000 čtenářů. Zbytek výtisků je volně distribuován do soukromých firem, dalších státních institucí, profesních asociací a federací, obchodních komor, vybraných hotelů a restaurací, letiště Ruzyně, luxusních obchodů a salonů krásy. Časopis přináší zejména informace o dění a událostech politického, ekonomického, kulturního, diplomatického a společenského života v ČR. Jeho obsah tvoří např. rozhovory s významnými osobnostmi, redakční články, ale i klasická firemní i vkládaná inzerce, a to v češtině i v angličtině. Navíc dle přání klienta příslušná jazyková mutace může být umístěna v elektronické podobě na webu časopisu – www.leadersmagazine.cz. Zde je také možná online prezentace v podobě bannerů, či odkazů.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Tvrdit, že se někomu vyplatí druhý pilíř, je moc krásné. Ale jaká jsou fakta vedoucí k tomu tvrzení. Jak vyplatí, z pohledu jakého? Nebo paní ministryně ví, jak se budou vyvíjet finanční trhy? Že nyní budou 35 let růst a budou na svém vrcholu až člověk půjde do důchodu? Představovat si, že dle zvolené investiční strategie (zakroužkování jedné možnosti) se bude zhodnocovat účet buď 8% nebo 4% je naprostou ignorací reality trhů.