« Zpět

ČSOB potvrdila účast ve druhém pilíři penzijní reformy

| 16. dubna 2012 - 12:09 | Zprávy | Penzijní spoření

Představenstvo ČSOB schválilo, že do své nabídky zapojí i fondy tzv. druhého pilíře, vzniklé v rámci penzijní reformy. Všem zájemcům o tuto formu spoření na důchod nabídne kvalitní individuální poradenství, které se bude odvíjet od skutečné finanční situace klienta a volby vhodného profilu fondu.


„Naší silnou stránkou je dlouhodobé kvalitní a férové poradenství. Proto budeme s klientem pečlivě zkoumat všechny možnosti zajištění na stáří a budeme doporučovat vstup do těchto nových fondů jen těm, pro které budou skutečně výhodné,“ uvedl člen představenstva a vrchní ředitel Distribuce ČSOB Petr Hutla.
Lze předpokládat, že se spoření ve druhém pilíři v porovnání s průběžným systémem (při jeho současných parametrech) vyplatí spíše lidem s nadprůměrným příjmem, nebo středním příjmovým skupinám při minimální době spoření 25 let. Záležet však bude i na volbě strategie spoření a zejména na skutečném výnosu jednotlivých fondů (zde si dovolujeme odkázat na materiály z již uskutečněných tiskových konferencí k tomuto tématu).
Individuální fondový systém (tzv. druhý pilíř) bude zaveden od roku 2013. Vzniknou penzijní společnosti, které budou nabízet čtyři důchodové fondy s různou investiční strategií. Vstoupit do systému budou moci lidé do 35 let věku a ti starší pouze do šesti měsíců od 1. ledna 2013 nebo ode dne, kdy byli po tomto datu poprvé poplatníky pojistného na důchodové pojištění. Aby do tohoto fondu přesunul stát 3 % z povinného důchodového pojištění, bude nutné spořit další 2 % z vlastní mzdy. Na rozdíl od současného penzijního připojištění nebude možná jednorázová výplata všech naspořených prostředků ihned po dosažení důchodového věku, ale lidé si buď zvolí výplatu doživotního důchodu, nebo výplatu důchodu po dobu 20 let.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.