« Zpět

Panika se nekoná

| 30. června 2015 - 10:07 | Zprávy

Minulý týden byl pro investory rozporuplný. Vyjádřeno v korunách vypadá vše skvěle, při reálnějším pohledu v základních měnách jednotlivých indexů už to tak slavné nebylo. Jedinou oblastí, kde mohou být investoři spokojení, jsou evropské akcie. Ty zakončily uplynulý týden vysokými zisky a stále tak jsou v roce 2015 nejvýkonnějším námi sledovaným akciovým trhem.

Řecko kolabuje
 
Hlavní událostí týdne byla nepochybně nedohoda mezi Řeckem a jeho věřiteli. Řecký premiér Tsipras oznámil, že nechá v zemi vyhlásit referendum, ve kterém se řeckých voličů zeptá, kam chtějí směřovat. Toto je zcela logické. Průzkumy veřejného mínění v Řecku totiž ukazují, že většina Řeků je pro zachování společné evropské měny a zároveň většina Řeků se staví proti úsporným opatřením. Jde tedy o postoje, které pravděpodobně po víkendovém nezdaru jednání nejsou slučitelné. Řecký premiér chce tedy vědět, která z obou priorit je pro jeho národ důležitější.
 
Zástupce věřitelů jeho krok popudil. V odvetě vyhlásili, že návrh aktuální pomoci Řecku, který končí v úterý, neprodlouží. Referendum by se tedy mělo konat o návrhu, který již bude v té době neplatný. Nicméně zástupci věřitelů naznačili ochotu se ke stolu vrátit, pokud bude výsledek referenda pozitivní.
 
Evropská centrální banka následně oznámila, že nenavýší limit poskytovaný v rámci ELA řeckým bankám. To je pro Řecko krajně nepříjemné, protože tamní banky nemají žádný kanál k obstarání nových peněz k uspokojení výběru z účtů pro řecké občany a tím donutila vládu a banky k mimořádným opatřením.
 
Trhy jsou klidné
 
Jaký byl a je dopad na trhy? Žádná katastrofa se nekoná. Euro vůči americkému dolaru klesá jen o 0,4 procenta. Evropské akciové indexy propadají kolem třech procent, tedy o hodnotu, kterou v uplynulém týdnu získaly. To je také logické. Trhy byly minulý týden živeny nadějí na dohodu a ta nepřišla. Nic víc a nic míň. Ani index volatility evropských akcií nevykazuje zatím žádné dramatické hodnoty.
 
Tydenni komentar 25 2015 obr 1
 
Obr. 1: Vývoj indexu EURO STOXX 50 Volatility 2005-2015 (zdroj: Wall Street Journal)
 
Volatilita (kolísavost) evropského akciového trhu se zvyšuje, ale při pohledu na desetiletou historii indexu se vlastně nic mimořádného neděje. Zatím se stále jen dotahujeme na čísla z let 2011 a 2012. K hodnotě z krizového roku 2008 je skutečně daleko.
 
Při pohledu na evropské dluhopisy dnes klesají výnosy cenných papírů vyspělých zemí a naopak rostou výnosy španělských, italských a portugalských bondů a pochopitelně také dluhopisů řeckých. Žádnou paniku bych ale ani zde prozatím nehledal. Itálie a Španělsko si po dnešku půjčují na deset let se stejným úrokem jako Spojené státy.
Tydenni komentar 25 2015 obr 2
Obr. 2: Výnosy italských a německých desetiletých vládních dluhopisů 2008-2015 (zdroj: tradingeconomics.com)
 
Obrázek ukazuje, že ani ve světě dluhopisů nepřináší dlouhé vyjednávání o Řecku žádnou paniku. Z historického pohledu jsou jejich výnosy stále velice nízké. Zužující se spred mezi výnosem německého a italského dluhopisu ukazuje na určité obavy, ale nic víc a nic míň.
 
Situace se bude pochopitelně dál vyvíjet a je možné, že se hodnoty ukázané na dnešních grafech budou měnit k horšímu. V minulém komentáři jsem dával tři varianty možného rozuzlení řeckého dramatu. Tyto cesty zůstávají v platnosti i nyní. Jen jejich pravděpodobnost se naklonila k těm dvěma horším z nich.
 
Evropské akcie ale zůstávají ve srovnání s těmi americkými stále levné, jak ukazuje závěrečný graf.
 
Tydenni komentar 25 2015 obr 3
 
Obr. 3: Porovnání cyklicky očištěného poměru ceny k zisku přepočtenému na jednu akcii v USA a v Evropě (zdroj: Morgan Stanley)
 
Tydenni komentar 25 2015 tab 1
 
Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.
 
Tydenni komentar 25 2015 tab 2
 
Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Tydenni komentar 25 2015 tab 3
 
Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.