« Zpět

Optimismus zaměstnavatelů bude ve 3. čtvrtletí stejně silný jako doposud

17. června 2016 - 11:08 | Zprávy

Společnost Manpower Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro třetí čtvrtletí roku 2016. Náborové tempo zpomaluje zpracovatelský průmysl a velké firmy obecně. Zrychluje se nábor ve službách, stavebnictví a zemědělství. Roste optimismus malých firem.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí 2016 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce září 2016 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2016 pokračování růstu náborových aktivit. 9 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 3 % předpovídá snížení počtu pracovních sil a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2016 hodnotu +6 %.

„3. čtvrtletí je nejsilnějším obdobím roku na trhu práce, kdy je nejnižší nezaměstnanost a v plném proudu jsou sezónní práce ve stavebnictví, zemědělství a hotelnictví. Čistý index trhu práce nám vychází pozitivní i po sezónním očištění, tzn. že trend je rostoucí bez ohledu a letní sezónu, řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika a dodává: „Rok 2016 znamená ještě větší nedostatek lidí na všechny typy pracovních pozic včetně nízko kvalifikovaných, především ve výrobě, logistice a službách. Současný kvartál je navíc obdobím roku, kdy zaměstnavatelé nejvíce nabírají nové zaměstnance, a nezaměstnanost dosahuje ročního minima.  Firmy nemohou obsadit svá volná pracovní místa a největším HR tématem letošního roku je, jak mají své požadavky na nové zaměstnance, interní procesy, způsoby řízení a motivace lidí přenastavit tak, aby měly dostatek lidí a mohly plnit své obchodní cíle. Česká republika je ve většině regionů na úrovni plné zaměstnanosti, nadále ale zůstávají regiony a celé skupiny aktivní populace, které se potkávají s velkými bariérami na trhu práce při hledání uplatnění. To je další velkou výzvou pro samotné firmy a zároveň i pro stát a každého jednotlivce, jak tuto diskrepanci co nejefektivněji eliminovat.“

Porovnání organizací podle velikosti

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Zaměstnavatelé středních společností hlásí nejsilnější aktivní náborové prostředí s Čistým indexem trhu +22 % a Velké podniky meziročně klesly o 8 p.b. na stále vysokých +21 %. Optimismus Malých podniků naopak výrazně vzrostl a Čistý index činí tentokrát +15 %. Zaměstnavatelé v mikropodnicích s méně než pěti zaměstnanci hlásí mírně pozitivní plány s Čistým indexem +4 %.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídá odvětví Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s Čistým indexem trhu práce +18 %. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví Stavebnictví s Indexem +14 % a v dalších dvou odvětvích – Finance, pojištění, nemovitosti a služby podnikům a Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s Indexem +13 %. Zaměstnavatelé v odvětví Těžba nerostných surovin očekávají pokles počtu pracovních sil, Index vykazuje hodnotu -3 %. V nejvýznamnějším zaměstnavatelské segmentu – Zpracovatelském průmyslu – náborové aktivity ve srovnání s loňským rokem ochladly na +3 %.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Příznivé náborové plány s Čistým indexem trhu práce +11 % hlásí zaměstnavatelé na Moravě. V Čechách má Index hodnotu +5 % a v Praze +4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím Index na Moravě posílil o 6 procentních bodů a v Čechách o 2. Náborové plány v Praze lehce oslabily o 2 procentní body.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro třetí čtvrtletí ukazují, že většina zaměstnavatelů očekává různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Zlepšení náborového prostředí se očekává ve 40 ze 43 zemí a oblastí. Řada zaměstnavatelů ale předpovídá, že nárůst bude probíhat pomaleji než v předchozím čtvrtletí a v meziročním srovnání. Výrazné změny v celkové jistotě zaměstnavatelů jsou ojedinělé a v některých zemích, především v Brazílii a Číně, pokračuje sestupný trend, patrný už v předchozím období. V porovnání s předchozím čtvrtletím 14 ze 42 zemí** a oblastí hlásí posílení náborových plánů. Sedm zemí a oblastí zůstává beze změny a ve 21 Index oslabil. V meziročním srovnání se Index zlepšil ve 13 zemích a oblastech, snížil ve 24 a v pěti zůstal nezměněn. Nejsilnější Index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan, Guatemala, Rumunsko a USA, nejslabší Brazílie, Itálie a Švýcarsko.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.