« Zpět

Kolik peněz darují Češi na dobrou věc online?

| 17. dubna 2014 - 12:31 | Zprávy | On-line aplikace

Více než 43 milionů korun loni Češi věnovali neziskovým organizacím prostřednictvím mobilních a online nástrojů. Dokládají to data ze tří portálů, které v České republice fungují na podporu online fundraisingu neziskových organizací. Nástroj a službu Darujme.cz spravuje Nadace VIA, portály Darujsprávně.cz a v polovině roku 2013 spuštěný Modrýživot.cz* – Fórum dárců.

Každý z portálů využívá řadu platebních metod, umožňující různé druhy příspěvků. Dárci si mohou vybrat jednorázové platby platebními kartami, platby prostřednictvím aplikace v chytrých telefonech MasterCard Mobile a pomocí platebních karet, nebo klasické on-line platby z účtů u ČSOB, Ery (v případě portálů Darujsprávně.cz a Modrýživot.cz), či České spořitelny a PayU (u portálu Darujme.cz) pomocí platby kartou nebo rychlým převodem. Využít mohou také QR kódů a Smartbankingu, či on-line platby z elektronické peněženky PaySec. Významnou část příspěvků pro neziskové organizace tvořily dárcovské SMS. V roce 2013 dárci poslali celkem 1 294 409 dárcovských SMS a přispěli tak na různé neziskové projekty téměř 36 milionů Kč.** Oproti roku 2012 tak lidé v loňském roce poslali o více než třetinu dárcovských SMS více.
 
„Dary od individuálních dárců patří k nezastupitelnému zdroji příjmů neziskových organizací. Nejen velké organizace, které jsou se svými dárci v pravidelném kontaktu, ale i menší regionální neziskovky se učí oslovovat podporovatele a informovat je o tom, jak peníze od nich pomáhají," říká Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB. Poměr mezi pravidelnými dárci a jednorázovými přispěvateli je ale v České republice dramaticky odlišný od zkušeností z jiných zemí. Jednorázových darů je podle výsledků portálu Darujme.cz 75 %, oproti 25 % opakovaných (rekurentních) darů. „Pravidelné dárcovství využívají dárci i neziskové organizace stále více, oproti roku 2012 došlo k navýšení získaných financí touto metodou o více než tři čtvrtiny," komentuje pozitivní trend u dárcovských SMS Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců.
 
V anketě k dárcovství zjišťovala v březnu 2014 nezisková organizace Fórum dárců zkušenosti samotných neziskových organizací z pohledu získávání finančních prostředků. Z výsledků vyplývá, že online darování, ať již na běžné, či sbírkové účty organizací, spolu s dárcovskými SMS jednoznačně vede.
 
*Portál Modrý život byl spuštěn v srpnu 2013. Představuje drobné i větší projekty neziskových organizací, které jsou veřejně prospěšné nebo určené na pomoc konkrétnímu člověku, rodině či skupině lidí.
**Pokud do celkových čísel započítáme i objemy prostředků z platební brány Klikniadaruj.cz jedná se o více než 44 miliónů korun, které Češi v roce 2013 darovali na dobrou věc. Prostřednictvím zabezpečené brány Klikniadaruj.cz fungují portály Darujsprávně.cz a Modrýživot.cz.
 
A kdy lidé nejčastěji darují?
V roce 2013 byly podle statistických dat Darujme.cz Nadace VIA jednoznačně „nejštědřejší" měsíce červen, listopad a prosinec. Tradičně filantropické období Vánoc předstihla solidaritou v souvislosti s pomocí při povodních během července a s pomocí Filipínám po v listopadu 2013. „Z pohledu jednotlivých dnů v týdnu lze sledovat trend darování spíše začátkem pracovního týdne. Konkrétně v roce 2013 bylo skrze Darujme.cz nejčastěji darováno v pondělí a úterý," říká Lukáš Hejna, projektový manažer Darujme.cz.
 
A kdo patří mezi TOP 10 v roce 2013?
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.