« Zpět

DIGITALIZACE ZABÍJÍ BANKOVNÍ POBOČKY

| 22. srpna 2014 - 11:53 | Zprávy | On-line aplikace

Do roku 2020 bude 95 procent všech interakcí mezi klientem a bankou probíhat digitálně a banky v Evropě zruší 40 procent svých poboček. Proměna je iniciována samotnými zákazníky, kteří ji už teď vyžadují, říká zpráva mezinárodní konzultační společnosti Bain & Company.

Ukazuje se, že touto cestou budou využívány nejen základní bankovní produkty, ale i strategické firemní bankovnictví a poradenství. Fyzické pobočky ale podle studie zcela nevymizí, jen se dramaticky zredukuje jejich počet, funkce, velikost a vzhled. Podle Reuters jen v minulém roce zavřely banky v Evropě přes 3 500 svých poboček.
 
„Na mnoha světových trzích vidíme, že banky s nejrychlejším vývojem v digitální oblasti také rychleji získávají klienty,“ říká Mike Baxter z Bain & Company.
 
Okolo 45 procent IT výdajů bank putuje do zajištění základních funkcionalit banky, tedy do věcí, které zákazníci nevidí. Přitom asi jen pět až deset procent jde do nových technologií, které banku proměňují v očích veřejnosti. Banky s rozvinutými digitálními procesy mají tento rozdíl výrazně menší, konstatuje zpráva.
 
Češi jsou novým technologiím nakloněni
“Češi se rádi učí novým věcem, to platí nejen pro technicky zdatné uživatele, ale i pro začátečníky. Platby se rychle přesouvají do online sektoru. Online a mobilní bankovnictví v posledních letech zažívá obrovský boom. Uživatelé si začínají zvykat na komfort těchto řešení, která jsou výrazně rychlejší než při zařizování skrze kamenné pobočky bankovních ústavů,” říká Jiří Hrma, šéfredaktor serveru Smartmania.cz. 
 
Investice do inovací a změny priorit jsou zejména pro velké tradiční banky velmi drahé a procesně složité, ale existenčně nezbytné, což si samy uvědomují. Na světě nyní funguje asi 3 000 bankovních start-upů, které nejen že tyto inovativní přístupy zvládají lépe, ale jsou na nich již založeny.
 
„Meziročně vzrostl počet uživatelů naší mobilní aplikace za první čtvrtletí o 60 procent, přičemž měsíčně aplikace zaznamená 150 tisíc přihlášení. Do srpna letošního roku protekly mobilním bankovnictvím téměř 2 miliardy korun prostřednictvím 200 tisíc platebních transakcí,“ říká František Cimbálik, specialista mobilního bankovnictví online banky Zuno.
 
Cashem nebo šekem? Přece online
Už současný vývoj směřuje k dominanci bezkontaktních plateb a mobilního bankovnictví, zároveň se podle expertů snižuje objem plateb v hotovosti.
 
„Klienti budou spravovat své finance zcela online, skrz různé druhy vyspělých aplikací, které budou monitorovat jejich plánované i neplánované výdaje. Aplikace budou také lidem radit, jak využít a investovat peníze na základě jejich návyků,” dodává František Cimbálik.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Tak toto se říkalo už někdo před 15 lety .......zase chce být někto "chytrý" a dělat si reklamu. A pak že ZUNO není "retro"...........