« Zpět

Zakolísání akciových trhů nemusí mít dlouhého trvání. Vyplatí se zachovat investiční disciplínu

| 24. února 2014 - 17:10 | Zprávy | Obchodování s CP

Za současnými otřesy na akciových trzích stojí nedůvěra vůči schopnostem některých států získat zdroje na financování své spotřeby a investic. Následuje obava, že krize v těchto zemích může, zejména v Evropě, zamávat se stále ještě relativně křehkým hospodářským oživením. Na druhou stranu existuje vysoká míra pravděpodobnosti, že se jedná jen o jednorázový výkyv. Proto je dobré zachovat chladnou hlavu.

Současné zakolísání akciových trhů není iracionální a má svoji příčinu. „Je nutné si však uvědomit, že rozvíjející se země mají obecně našlápnuto poměrně dobře k růstu a jejich bankovní systémy jsou lépe než v minulosti připraveny na odliv dolarů,“ vysvětluje současnou situaci na trhu Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, a dodává: „Akcie tamních firem a často i měny můžeme v současné době považovat za relativně levné, a tudíž atraktivní.“ Odvážnější investoři dokonce mohou dnešní situaci využít k navýšení svých akciových investic.
 
Většina Čechů ale patří spíše ke konzervativním investorům, kteří neradi riskují. Proto je třeba si připustit, že příčina nervozity na akciovém trhu jen tak nezmizí, a nálada, ať již dobrá, či špatná, většinou vydrží déle než jen několik dní. „V této situaci je dobré myslet na investiční disciplínu. Právě její dodržování velí nepodléhat negativním náladám, sentimentům či emocím,“ říká Aleš Prandstetter.
 
Růst firemních zisků by měl opět zafungovat jako motor, který letos požene ceny akcií vzhůru. „Index S&P 500 ve Spojených státech vzrostl vloni o 27,4 %. Firemní zisky stouply o nevýrazných 5,6 %. V Evropě byl tento rozdíl ještě vyšší: MSCI Europe uzavíral rok 2013 s nárůstem o 17,7 % oproti konci předloňského roku, zatímco zisky na akcii o 1,8 % klesly,“ popisuje Aleš Prandstetter. Někteří investoři ale přehlížejí skutečnost, že předtím tomu byl naopak – vzestup cen byl nižší než růst zisků na akcii. Není tedy divu, že akcie považujeme v současné době za adekvátně oceněné. „Vidíme sice, že akcie jsou o něco dražší, než byly minulé roky, nicméně mají stále oporu v lepšící se hospodářské situaci. Tato opora by za normálních okolností měla znamenat lepší marže a zisky firem,“ komentuje vývoj akciových trhů Aleš Prandstetter.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.