« Zpět

Věříme v atraktivitu investic do akcií v rozvíjejících se zemích

| 25. února 2014 - 9:01 | Zprávy | Obchodování s CP

Počátek roku není pro rozvíjející se trhy příliš podařený. V lednu se jejich akciový index MSCI Emerging Markets propadl o 6,6 procenta. Jejich pád zahájilo zveřejnění horší hodnoty indexu nákupních manažerů v Číně, který poukázal na to, že by druhá největší ekonomika světa mohla v letošním roce zpomalit růst. Pro investory byly pak viditelnější nerovnováhy i v ostatních rozvíjejících se ekonomikách. Další příčinou propadu na rozvíjejících trzích bylo eskalující politické napětí v rozvíjejících se zemích, zejména pak v Turecku a na Ukrajině.

Centrální banky rozvíjejících se zemí však ukázaly, že chtějí na své trhy vrátit důvěru investorů. Turecká centrální banka zvýšila sazby o 250 bazických bodů (spodní limit dokonce o 450 bodů). K podobnému kroku, ale s menší razancí se odhodlaly i Brazílie (50 bodů), Jižní Afrika (50 bodů) a Indie (25 bodů). Centrální banky rozvíjejících se zemí tak dokázaly, že jsou dostatečně akceschopné.
 
Dalšími argumenty pro investici na rozvíjejících se trzích jsou atraktivní valuace (rozvíjející se trhy se obchodují s čtyřicetiprocentním diskontem oproti rozvinutým trhům – poměr ceny a ročního zisku) a fakt, že měny rozvíjejících se trhů výrazněji oslabily. To by mělo pomoci zejména exportérům a těžařům, jejichž zastoupení je v akciových indexech rozvíjejících se trhů vyšší než v rozvinutých trzích.
 
Věříme, že ve střednědobém horizontu je investice do akcií obchodovaných na burzách v rozvíjejících se zemích atraktivní. Zajímavé se v tomto ohledu jeví turecké akcie, které se obchodují s diskontem kolem jedné čtvrtiny vzhledem k ostatním rozvíjejícím se trhům (měřeno poměrem ceny a ročního zisku). 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.