« Zpět

Optimismus na trzích. Investoři reagují mírně na horší výsledky firem

| 7. března 2019 - 7:44 | Zprávy | Obchodování s CP

V USA probíhá pravidelná výsledková sezóna za čtvrté čtvrtletí minulého roku. Kromě jiného je zajímavé sledovat, jak se zachovají akcie společností, které zveřejní horší výsledky v oblasti zisku, než se čekalo. Vypovídá to totiž o aktuálních náladách na trzích. Současná reakce investorů je mimořádně mírná.

Společnostem zastoupeným v akciovém indexu S&P 500, které vykázaly za poslední loňský kvartál horší zisk, než trh očekával, klesly ceny akcií v průměru jen o 0,4 procenta (počítáno za období čtyř dnů, a to dva dny před zveřejněním výsledků a dva dny po).  Za posledních pět let přitom ceny akcií takových firem průměrně poklesly o 2,6 procenta. Současný pokles je dokonce nejmírnější reakcí akcií na negativní výsledky za posledních deset let. 

Co z toho můžeme odvozovat?  Například to, že na trzích panuje pozitivní nálada a investoři opět mají v oblibě riziková aktiva.  Znepokojujícím faktem ovšem může být skutečnost, že většina analytiků snížila na první kvartál 2019 odhady růstu firemních zisků, což ilustruje i obrázek níže. Největší propad zaznamenal energetický sektor, kdy na konci roku 2018 analytici předpokládali růst zisků o 16,6 procenta, ovšem dnes již upravili výhled na pokles o 11,2 procenta.

Současný apetit po riziku, který se od ledna projevuje výrazným růstem akciových trhů, proto nemusí mít dlouhého trvání. Přílišný optimismus mohou opět vystřídat obavy z ekonomického poklesu, což by na trhy vrátilo volatilitu, která o sobě dala už v loňském roce hned několikrát důrazně vědět.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.