« Zpět

Místo dluhopisů akcie. Velká rotace klepe na dveře.

| 22. července 2013 - 10:15 | Zprávy | Obchodování s CP

Předpověď tzv. velké rotace – přesunu peněz z dluhopisů do akcií – se pomalu, ale jistě začíná naplňovat. Její rozbuškou bylo potvrzení zástupců americké centrální banky, že doba masivního tištění peněz v USA pomalu končí. Reakce v podobě razantního růstu úrokových sazeb a prudké korekce na akciových, měnových a dluhopisových trzích zejména v rozvíjejících se ekonomikách na sebe nenechaly dlouho čekat.

Finanční trhy se v posledních týdnech značně otřásají. Investoři si dále dělají starosti o hospodářské zotavení a budoucí firemní zisky. Nejvíce je ale trápí poslední kroky centrální banky Spojených států, kvůli kterým téměř okamžitě prudce vzrostly úrokové sazby. „Právě to vedlo nejen ke znatelným korekcím dluhopisů, ale i k výprodejům napříč všemi druhy aktiv. Investoři se z trhů částečně stáhli, drží peníze a znovu přemýšlejí o optimální alokaci na další období,“ vysvětluje Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
Pokud se výhledy příliš nezhorší, je pravděpodobné, že investoři při hledání návratnosti znovu zamíří k akciím a rozvíjejícím se trhům. Do té doby se připravme na určitou míru turbulence. Tento typ volatility je u finančních a zejména akciových trhů přirozený. „S největší pravděpodobností lidé přijdou na to, že nejlepší perspektivou v novém prostředí bude vlastnit akcie, neboť ty i přes zvýšené úrokové sazby a zvýšené nároky na výnosnost povedou k lepším výhledům na budoucí kladný výnos. Pořád je to ve srovnání s historicky nejnižšími dluhopisovými výnosy ta nejlepší volba,“ dodává Aleš Prandstetter.
 
v současnosti se investoři nemusejí už příliš zabývat tím, že ohlášený růst HDP v USA nebyl za první kvartál 2013 příliš pozitivní. Je to již minulost. Předstihové ukazatele mají vyšší vypovídací schopnost. A potvrzují, že optimismus je zcela na místě. „Současná situace je tedy spíše testem pro investory, testem ukotvení jejich investičních horizontů, testem skutečné citlivosti na volatilitu trhů a v neposlední řadě i příležitostí k zamyšlení, zda zvolená diverzifikace vlastního portfolia je skutečně nastavena správným směrem,“ uzavírá Aleš Prandstetter.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.