« Zpět

Lekce základů investování

| 14. listopadu 2014 - 13:19 | Zprávy | Obchodování s CP

Zdá se to být velmi jednoduché. Podstatou úspěchu při investování je levně nakoupit a prodat draze. Avšak co investorům komplikuje život, jsou emoce. Na jedné straně touha po maximálním zisku, na druhé strach. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Ráno 15. října se investoři na amerických finančních trzích probudili do reality, která spíše připomínala noční můru.

Došlo k prudkému propadu nejen akcií na burze, ale snížily se i výnosy z dluhopisů a sešupu se nevyhnul ani dolar. Příčina není jednoznačná. Spouštěčem mohla být špatná makroekonomická data z USA, hrozba recese v eurozóně, stejně tak jako strach z šíření smrtící eboly. Tyto události už ale byly jen pověstnou poslední kapkou do kalichu nervozity, který byl naplněn hlavně obavami ze zpomalování světové ekonomiky, respektive absence spotřebitelské poptávky. Leckterého investora též děsila možnost, že přijde o zisky z posledních let, „akcie již dlouho rostou, tak přece musejí být drahé“, zní zdánlivě logická úvaha.
 
„Ačkoliv emoce v takových chvílích investorům velí prodávat, je třeba zachovat chladnou hlavu a s rozmyslem analyzovat situaci,“ radí Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. Že se to vyplatí, potvrzuje i vývoj v USA. Po dramatickém pádu se trhy ještě tentýž den (15. října) začaly zotavovat. Následoval rychlý růst a na konci října se index S&P 500 pohyboval zhruba na hodnotě před velkým pádem a na grafu tak vykreslil ukázkové véčko.
 
Kromě překvapivého rozhodnutí Japonské centrální banky rozšířit program nákupu dluhopisů a dalších aktiv, stojí za růstem akcií i dobré kvartální výsledky firem. Právě to, kolik společnost vydělává a jak efektivně využívá své zdroje, je podle Aleše Prandstettera nejlepším vodítkem pro investora. „Držet se fundamentu se většinou vyplácí. Po desetiprocentním poklesu akciových trhů fundament napovídal, že i se zapracováním zhoršeného scénáře jsou akcie oceněny rozumně,“ dodává Aleš Prandstetter.
 
To je taky důvodem, proč se v ČSOB Asset Management rozhodli akciovou složku ve všech smíšených portfoliích navýšit. „Přes zhoršené výsledky z Evropy je náš globální náhled na akciové investice pozitivní a korekci cen v první polovině října jsme využili jako příležitost k nákupu,“ doplňuje Martin Horák, portfolio manažer ČSOB Asset Management.
 
Toto sdělení má pouze informativní charakter a nepředstavuje nabídku ani jinou výzvu k nákupu či prodeji jakéhokoliv investičního nástroje nebo využití jakékoliv investiční strategie. Vychází ze situace ke dni uveřejnění, a názory v něm uvedené se tudíž mohou měnit. Dokument byl připraven společností ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, která obhospodařuje a distribuuje fondy kolektivního investování a nabízí též individuální správu aktiv.
 
Informace uvedené v tiskové zprávě nepředstavují nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.