« Zpět

KOMENTÁŘ: Technologické akcie zahájily rok výrazným poklesem

| 4. února 2022 - 10:00 | Zprávy | Obchodování s CP

Investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři

Letošní rok nezačal pro akcie vůbec dobře. Odstartoval totiž výraznou korekci v růstovém sektoru, který táhly dolů zejména technologické společnosti. Indexy Nasdaq 100 a Goldman Sachs non profitable technology index odepsaly přes 12 procent a dostaly se do tzv. medvědího trhu. Poklesu ale zřejmě nemusí být konec vzhledem k očekávanému zvyšování úrokových sazeb.

Pokles technologických akcií, které ovlivňují celý růstový sektor, se může rozšířit i do dalších oblastí trhu. To naznačuje poslední vývoj indexu S&P 500, který odepisoval ke konci minulého týdne osm procent. Hodnota amerických akcií se tak dostala pod svoji férovou hodnotu. Na úrovni "undervalued" přitom byly naposledy na začátku listopadu 2020.

Hybatelem současného vývoje jsou obavy z růstu úrokových sazeb, které americká centrální banka v letošním roce plánuje zvedat minimálně čtyřikrát. Fed na začátku roku oznámil urychlení zvyšování sazeb již na konec prvního kvartálu. Na to následně reagovaly výnosy desetiletích amerických dluhopisů, které se dostaly na úroveň 1,8 procenta, kde byly naposledy na jaře minulého roku.

Kvůli těmto poklesům je patrný přesun zájmu investorů z růstového sektoru do hodnotových akcií, které v době růstu sazeb a vysoké inflace slouží jako pojistka před velkými poklesy. Hodnotové akcie či indexy obsahují stabilní a velké společnosti, které vyplácí vysoké dividendy.

Pro následující období by se investoři měli připravit na vyšší volatilitu, a hlavně držet emoce na uzdě a neprodávat pozice. Dařit se bude více hodnotovým akciím a akciím, které vyplácí velkou a stabilní dividendu nebo nemovitostním titulům.

Sázkou na jistotu se zdá být i britský index FTSE 100, kterému se na začátku roku jako jednomu z mála dařilo růst, a to o 1,5 procenta v librovém vyjádření. Britské akcie jsou dlouhodobě podhodnocené a letos se u FTSE 100 očekává nadprůměrný dividendový výnos.

Signálem pro nákupy vyprodávaných akcií by mělo být přesáhnutí desetiprocentního poklesu z vrcholu amerického indexu S&P 500 nebo globálního světového indexu MSCI World.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.