« Zpět

Investice do vody vydělávají. Meziročně narostly o více než 30 %

| 13. srpna 2013 - 12:09 | Zprávy | Obchodování s CP

Výkonnost akcií vodohospodářských firem jen potvrzuje, že fondy dokázaly v minulém období vytěžit z růstu akciového trhu dobré výsledky. Průměrný výnos ČSOB otevřených podílových fondů za poslední rok je 5,90 % s tím, že šest fondů vzrostlo za posledních 12 měsíců o více než 10 %. Nejvíce se dařilo ČSOB Akciovému fondu – Vodního bohatství, který v posledních čtyřech letech přinášel investorům průměrně ročně 12,74 % p.a. Dařilo se i fondu ČSOB akciový mix, který poslední čtyři roky přinášel průměrně ročně 8,54 % p.a. Uvedené výsledky jsou ke konci července 2013.

Z široké nabídky investičních strategií udělal největší radost svým podílníkům ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství. „Zaměřuje se na investice do firem zabývajících se čištěním, odsolováním, dodávkami vody a obnovou infrastruktury. Klimatické změny spolu s prudkou industrializací a urbanizací v Asii vynášejí starost o vodu na přední místo v úvahách ekonomických a politických stratégů,“ říká Jan Barta, generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
Dobrého výsledku dosáhl také ČSOB akciový mix. „Tento fond je založený na investicích do akcií obsažených v indexech S&P500, EuroStoxx 50, Nikkei 225 a FTSE 100. Je určen pro investory, kteří vyhledávají možnost vysokého zhodnocení a jsou obeznámeni s riziky akciových trhů,“ říká Jan Barta a dodává: „Fond je navíc zajištěn proti měnovému riziku a díky tomu se v případě nepříznivého vývoje na devizovém trhu eliminuje kurzový rozdíl, který by se jinak negativně promítl do výkonnosti fondu.“
 
Důkazem, že akcie pozitivně ovlivnily výnosnost i dalších typů fondů, svědčí i vývoj tzv. profilových fondů ČSOB. „Výnosy všech typů profilových fondů byly pozitivní, přičemž nejúspěšnější z nich přinášel investorům za poslední čtyři roky průměrně ročně 8 % p.a.,“ komentuje výsledky Jan Barta. Tento typ fondu využívají především lidé, kteří vždy očekávají vysoký výnos a plně si uvědomují, že podstupují i vyšší riziko ztráty. Pokles hodnot investic na kapitálových trzích je pro ně spíše výzvou a příležitostí pro nové investice nebo navýšení objemu investic stávajících za atraktivní cenu. Tento druh fondu ovšem vlastní jen necelá 3 % investorů.
 
Z interních dat skupiny ČSOB totiž vyplývá, že tři čtvrtiny klientů i přes přidělený profil investují spíše konzervativněji. Nejčastějším typem investora je investor s vyváženým profilem (66 %). Při pohledu na čtyřleté průměrné roční zhodnocení zjišťujeme, že např. výnos fondu ČSOB Vyvážený činí 5 % p.a. „Tito investoři, hledající potenciál výnosu na střední úrovni, jsou proto ochotni podstoupit i odpovídající míru rizika. Naše zkušenosti potvrzují, že v České republice postupně vzniká relativně vyspělá vrstva investorů, jejichž investiční chování se postupně blíží standardům obvyklým v investiční komunitě rozvinutých států,“ uzavírá Jan Barta.
 
Odhady výnosů nezaručují skutečnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Zajištění hodnoty investice a výnosu u zajištěných fondů se váže ke dni splatnosti fondu (den odkoupení podílů od investorů při zániku fondu) s tím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota zajištěné části investice. Podrobné informace o zajištěných fondech včetně podstaty jejich zajištění naleznete na stránkách www.csob.cz, případně u bankéřů na pobočkách ČSOB.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.