« Zpět

Intervence pozitivně ovlivnila výkonnost fondů

| 20. listopadu 2013 - 13:35 | Zprávy | Obchodování s CP

Dne 7. listopadu ČNB intervenovala na devizovém trhu a oslabila korunu vůči euru o 4,15 %. Koruna následně poklesla až přes 27 CZK/EUR. Úrokové sazby na tuto situaci výrazně nereagovaly. Oslabení CZK nemělo vliv na fondy, které zajišťují měnové riziko. Jedná se o zajištěné fondy, profilové fondy, fondy typu Portfolio Pro a akciové fondy zajišťující měnové riziko (například ČSOB akciový mix, KBC Equity Fund ČSOB Akciový fond dividendových firem nebo ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství/KBC ECO Fund CSOB Water). U těchto fondů došlo jen ke standardnímu pohybu, který odráží vývoj aktiv v portfoliu fondů. Vliv na fondy v českých korunách, které investují do aktiv v cizích měnách a nezajišťují měnové riziko, byl pozitivní. Mezi nejvýkonnější patřily tyto fondy: KBC Equity Fund America CZK, ČSOB Akciový fond BRIC/KBC Equity Fund BRIC a ČSOB akciový fond – Střední a Východní Evropa.

„U fondů, jejichž investiční strategií je cizoměnové pozice nezajišťovat, má každé posílení koruny na výkonnost negativní vliv a naopak, každé oslabení koruny (včetně této intervence) vliv pozitivní. Protože intervence oslabila korunu během několika dnů o cca 4,5 % (celkový efekt intervence), byl její příspěvek k výkonnosti fondů bez měnového zajištění přibližně na této úrovni (před započtením dalších vlivů). Specifikem této intervence oproti jiným běžným pohybům na devizovém trhu je však to, že zároveň vytvořila na finančních trzích prostředí, které fondům poněkud zhoršilo podmínky pro měnové jištění investic do budoucna. V případě akciových či smíšených fondů však není tento dopad nijak významný a klienti jej pravděpodobně vůbec nepocítí,“ komentuje situaci Jiří Sušický, manažer útvaru Správa portfolií společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
KBC Equity Fund America CZK se zaměřuje na americké společnosti, které generují zisky po celém světě a vyznačují se akciemi s vysokou tržní kapitalizací. Investor s tímto fondem vstupuje do největší ekonomiky světa s předpokladem, že si USA tuto pozici dlouhodobě udrží. V den intervence vzrostl fond o 4,3 %.
 
ČSOB Akciový fond BRIC investuje do akcií na trzích v Brazílii, Rusku, Indii a Číně. „Význam těchto ekonomik v 21. století silně roste, jejich podíl se v příštích dvaceti letech zdvojnásobí z 10 % na 20 %. V roce 2025 se země BRIC budou podílet téměř 25 % na globální spotřebě ropy a v roce 2045 budou mít přes 3 miliardy obyvatel s vysokou spotřební kapacitou,“ vysvětluje důvody investic do firem z těchto čtyř států Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. V den intervence fond prokázal růst o 4,74 %.
 
ČSOB Akciový fond – Střední a Východní Evropa směřuje investice do trhů v regionu střední a východní Evropy především do Ruska, Turecka, ČR, Polska, Maďarska, Slovinska, Rumunska a Chorvatska při zachování široce rozložené sektorové alokace portfolia. V dlouhodobém investičním horizontu lze očekávat vysoké zhodnocení při větším kolísáním cen cenných papírů. V daný den vzrostl tento fond o 4,05 %.
 
Výkonnost fondů v CZK, které investují v cizích měnách a nezajišťují měnové riziko k 11. 11. 2013:
Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů. Odhady výnosů nezaručují skutečnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Návratnost investované částky není zaručena.
 
Podrobné informace o otevřených fondech včetně podstaty jejich zajištění naleznete na stránkách www.csob.cz, případně u bankéřů na pobočkách ČSOB.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.