« Zpět

Fidelity International: Akciové trhy budou letos volatilní

| 14. ledna 2016 - 9:23 | Zprávy | Obchodování s CP

Světové trhy se nyní potýkají se třetí vlnou deflace od roku 2008. Epicentrum se nenachází ve vyspělém světě či finančním sektoru, ale na rozvojových trzích.

Podle analytiků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, je volatilita normální součástí dlouhodobého investování a tržní korekce mohou představovat atraktivní příležitosti pro investory. Světové akciové trhy se nyní potýkají se třetí vlnou deflace od roku 2008 a krize na měnových trzích rozvíjejících se ekonomik na tyto problémy ukazovala již 1,5 roku.  Katalyzátorem je čínský jüan, který nyní prochází nezbytnou korekcí. Díky tomu se omezuje poptávka po komoditách a to vše vede ke zvýšení volatility.

„Vypadá to, že rok 2016 začíná pro Čínu obtížně vzhledem k tomu, že index trhů v Šanghaji a Šen-Čenu poklesl o 6,9 % a v pondělí 4. ledna o 8,2 %. Toto poslední období volatility bylo nejspíše způsobeno čerstvými obavami o zdraví čínské ekonomiky, kde v prosinci došlo k poklesu výroby, a to již pátý měsíc za sebou," vysvětluje Ayesha Akbar, Portfolio Manager Fidelity Solutions.

„Katalyzátorem této krize je čínský jüan, který nyní prochází nutnou korekcí. Slabší jüan ještě více omezí poptávku po komoditách a obchodovaném zboží obecně. V současné době je nevyhnutelná další úprava světové výroby směrem dolů. Inflační tlaky v souladu s tím zůstanou mírné nebo žádné. Evropská centrální banka (ECB) a Japonská centrální banka (BOJ) budou mít velký prostor pro pokračování jejich silně akomodační měnové politiky, zatímco tlak na Fed nebo BOE (Bank of England), aby zvýšily úrokové sazby, zcela jistě zeslábne,“ doplňuje Dominic Rossi, Globální CIO pro akcie u Fidelity International.

Jak by měli nyní investoři reagovat? „Je důležité, aby investoři nepanikařili během slabých dnů, ale nadále pokračovali v investicích disciplinovaně a klidně. Náladou způsobená panika bývá skvělou příležitostí pro nákup akcií dlouhodobými investory. To platí zejména pro Čínu. Je pravda, že čínský růst zpomaluje, ale Čína nekolabuje. Kvalita růstu zpětně zvyšovaná ke spotřebiteli (jinými slovy více spotřeby a méně dluhově podporovaných investic) je mnohem důležitější než kvantita a problémy jsou více než diskontovány v levných oceněních,“ vysvětluje Matthew Sutherland, ředitel správy produktů ve Fidelity International.

„Za poslední dny se v podstatě nic nezměnilo. Jen to, že pan Trh je nyní ochoten vám prodat akcie levněji. Již mnohokráte jsme se od nejúspěšnějších investorů v minulosti naučili, že pro dosažení slušných výnosů musíme nakupovat, když ostatní prodávají, a prodávat, když ostatní nakupují.  A pro akciové investory je opravdu dobré, že čínské akciové trhy jsou velmi široké, což nám umožňuje nacházet mnoho skvělých příležitostí díky obezřetné analýze a přístupu zdola nahoru bez ohledu na makroekonomické prostředí,“ uzavírá Sutherland.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.