« Zpět

O čem vypovídají výsledky prestižní ceny Novinka roku v soutěži ZLATÁ KORUNA?

| 21. října 2014 - 9:00 | Zprávy

Novinku roku vyhlašovala Zlatá koruna letos již poosmé. Tato cena přitahuje zvláštní pozornost. Na rozdíl od ostatních kategorií jako jsou účty, hypotéky atd., které se hodnotí samostatně, pro přihlášené novinky žádné omezení neplatí. Soutěží mezi sebou produkty různé provenience. O to je tento pohled zajímavější.

A které novinky letos ovládly soutěžní pole? První místo patří revoluční novince v elektronických platbách Platební kartě v mobilu (NFC), kterou u nás jako první zavedla GE Money Bank. Druhé místo obsadila svým způsobem také revoluční novinka Refinancování hypotéky s vracením poplatků zaplacených u jiných bank. S produktem přišel jeden z nováčků na trhu, Equa bank. Jako třetí se umístilo Cestovní pojištění s neomezeným limitem a aplikací Na cesty s Kolbabou Allianz pojišťovny.
 
Jak probíhá hodnocení
Novinky roku hodnotí odborná porota složená z členů Finanční akademie. Hodnotí se jedinou známkou. V tom se hodnocení liší od ostatních soutěžních kategorií, kde svou povahou stejné produkty lze porovnávat podle řady parametrů, které jsou jim společné. Výsledné hodnocení se pak skládá ze tří známek.
U novinek je předmětem hodnocení vcelku logicky jediné a převažující kritérium, a sice stupeň resp. úroveň inovace a její přínos pro zákazníka. Přestože se uděluje jen jedna známka, vyváží tento zdánlivý handicap na druhé straně počet hodnotitelů. Letos přihlášené novinky hodnotilo 219 akademiků, zatímco v základních kategoriích v průměru hodnotí produkty přibližně 80 akademiků.
 
Vyrovnaný souboj 
Novinka roku je tradičně nejobsazovanější kategorií ve Zlaté koruně. Letos 35 finančních společností do soutěže přihlásilo 47 produktů.
Až na tři produkty, které skončily na posledních místech, se všechny ostatní při hodnocení vešly do rozpětí mezi známkami 2 a 3 na stupnici odpovídající známé školní klasifikaci. Souboj o co nejlepší umístění byl tedy neobyčejně vyrovnaný.
Vítězný produkt GE Money Bank obdržel známku 2,03 bodu, druhý v pořadí produkt Equa bank 2,19 bodu. Mezi oběma produkty je patrný odstup, ale dále už to bylo velmi těsné. Produkt pojišťovny Allianz na třetím místě získal 2,21 bodu, čtvrté Fio API Bankovnictví 2.0 Fio banky 2,22 bodu a opět těsně za ním RePůjčka s vracením poplatků Equa bank 2,23 bodu.
 
Kdo soutěžil a kdo byl nejúspěšnější?
Pokud jde o zastoupení produktů, tradičně nejvíce novinek, skoro polovinu, přihlásily banky. Konkrétně to bylo 21 produktů. Pojišťovny přihlásily 12 produktů, další početnější zastoupení měly se 7 produkty leasingové a nebankovní finanční společnosti. Tři novinky přihlásily podílové fondy a po dvou novinkách stavební spořitelny a penzijní společnosti. Z hlediska úspěšnosti dopadla nejlépe GE Money Bank, jejíž jediný přihlášený produkt zvítězil. Dobře si vedla i Equa bank. Její dva přihlášené produkty obsadily druhé a páté místo. Pojišťovnám kraluje Allianz, která přihlásila pět produktů. Za jeden získala třetí místo a všechny její produkty se vešly do první dvacítky.
 
A co ostatní novinky?
Zajímavé produkty nenajdeme jen mezi vítězi. Bylo by proto škoda neupozornit i na další novinky, které nedosáhly na vavříny, ale výrazným způsobem oživují stávající nabídku a představují nové trendy na trhu.
Tím hlavním trendem jsou v poslední době účty resp. základní bankovní služby bez poplatků. Novinky se objevují stále, neboť i tyto služby lze dále vylepšovat. Shodou okolností se za sebou na dvanáctém až čtrnáctém místě z pohledu odborné poroty ocitly tři produkty bank, které rozšiřují portfolio bezplatných služeb o nové operace prováděné zdarma nebo přinášejí zákazníkům celkově lepší komfort. Týká se to jak nového internetového bankovnictví mBank, tak U konta UnitCredit Bank anebo nového Účtu Plus Zuno bank.
Například nové internetové bankovnictví mBank umožňuje klientovi samostatně ovládat téměř vše. Lze v něm nastavit prakticky cokoliv – přímé platby, trvalé příkazy, inkaso, SIPO. Ovládat účty, úvěry, vklady a spoření. Přes internet rovněž ovládat platební kartu – nastavit PIN, zvolit limit, kartu zablokovat.
 
Budoucí trend: mobilní aplikace
Letos jsme mohli ve větší míře zaznamenat nástup mobilních aplikací, které nabízejí nové možnosti využívání tradičních služeb a umožňují zavádět i řadu novinek. Na počátku to byly mobilní platby, dnes mobilní technologie pronikají do pojišťovnictví, začaly je využívat penzijní a investiční fondy.
Příkladem může být aplikace Do penze s Českou spořitelnou, která poskytuje rychlý a pohodlný výpočet částky, kterou si klient může v rámci svého fondu naspořit na důchod, anebo mobilní aplikace MyPioneer, která uživateli zdarma umožňuje zobrazit si kdykoliv a odkudkoliv aktuální stav a vývoj portfolia produktů Pioneer Investments, detailně rozkrýt svůj účet nebo si vyžádat rady investičního poradce.
Mobilní aplikace mají svou budoucnost teprve před sebou. Je potěšitelné, že již dnes máme možnost se s nimi setkávat a Česká republika tak drží krok s vyspělým světem. Zároveň můžeme s napětím očekávat, kam dál se za rok jejich využívání posune a jaké novinky na nás budou čekat příště.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.