« Zpět

Zahraniční dovolená bez zbytečných výdajů

| 7. července 2015 - 15:24 | Zprávy | Neživotní pojištění

Kvůli slabší koruně jsou letos (podobně jako loni) zájezdy do zahraničí pro Čechy oproti předchozím letům dražší. Zatímco s kurzem koruny toho český dovolenkář příliš nesvede, pár jednoduchých rad mu pomůže, aby kvůli cestě do ciziny nevydával další peníze navíc.

Sjednejte si pojištění chytře
Ano, cestovní pojištění je další výdaj, ale rozhodně se vyplatí v případě úrazu, ztráty zavazadel nebo jiné hmotné škody. Ročně se v zahraničí musí nechat ošetřit 70 tisíc českých turistů a náklady se mohou vyšplhat i do statisíců. Komplexnější pojištění pak pokrývají i odpovědnost pojištěnce za případné škody, které způsobí. Pozor si přirozeně musí dát každý na výluky z pojištění, kdy pojišťovna krytí odmítá. Jde především o situace, kdy ke škodné události dojde úmyslně, po požití alkoholu nebo při extrémních sportech, na které se pojištění nevztahuje. Pokud máte pojištění v rámci balíčku služeb ke své platební kartě, raději prověřte, že pokrývá skutečně všechna důležitá rizika. 
 
V současné době se dají na pojištění ušetřit i desítky procent z jeho běžné ceny. „Pojišťovny na začátku prázdnin lákají slevovými akcemi, kdy cestovní pojištění při sjednání přes internet zlevňují přímým zákazníkům někdy i v řádech desítek procent,“ říká Dušan Šídlo, analytik finančně poradenské společnosti Broker Trust.
 
Například pojišťovna AXA nabízí až 50% slevu, dále pojišťovna Generali má v nabídce slevu 15 %, na jejím facebookovém profilu je pak možné získat až 25% slevu. ČSOB, Uniqa  či Kooperativa mají shodně slevy za online sjednání 10 %. 
 
Peníze neměňte na poslední chvíli
Pokud půjdete do směnárny na letišti nebo do banky v turistické destinaci, s největší pravděpodobností narazíte na nejméně výhodný kurz. Udělat si malý průzkum na internetu a najít výhodnější nabídku v některé české bance nebo směnárně, se vyplatí. Ve směnárně se ale vždy dopředu zeptejte, kolik za konkrétní částku dostanete po výměně peněz. „Některé směnárny nabízejí výhodné kurzy běžným zákazníkům pouze na oko, většinou platí jen při výměně vyšších částek. Zákazník se to však dozví až po nevýhodné směně,“ varuje Dušan Šídlo z Broker Trustu. Lepší je také říci si ve směnárně o více menších bankovek. Jsou praktičtější pro menší platby. Nevystavíte se riziku, že vám obchodníci nebudou moci při nákupu rozměnit nebo že vás někdo při vracení většího počtu bankovek a mincí ošidí.
 
Kombinujte kartu a hotovost
Placení v hotovosti se v zahraničí s největší pravděpodobností nevyhnete, v odlehlejších destinacích nebo v menších obchodech často přijímají platby pouze hotově.  Kde to jde, plaťte ale kartou – české banky si za tyto platby poplatky neúčtují. Pokud budete mít možnost zaplatit kartou, zvolte ji, protože devizový kurz, podle kterého banka platbu za zboží v cizí měně přepočítá na koruny, bude výhodnější, než vám dají ve směnárně.  Při placení kartou budete mít zpětně také větší přehled o tom, za co jste během dovolené utráceli.
 
Spřátelené bankomaty
Naopak výběry z bankomatů platební kartou české banky ve většině případů zpoplatňují částkou okolo 100 korun. Některé banky si ještě naúčtují částku okolo 1 % z hodnoty výběru. Menší, nebo vůbec žádný poplatek zaplatíte v bankomatech stejné skupiny, do které patří i vaše česká banka. To je třeba případ České spořitelny a bankomatů skupiny Erste, kdy výběr stojí pouze šest korun. Bankomaty, kde přijímají dvě nejrozšířenější karty Visa a MasterCard, můžete najít dopředu pomocí internetových lokátorů. Zde (Visa) a zde (MasterCard).  
 
Kartu mějte na očích
Ať už budete platit doma nebo v cizině, rozhodně nenechávejte personál, aby s vaší kartou odcházel někam, kde na něj neuvidíte, kvůli možnému podvodu (okopírování údajů na kartě, provedení bezkontaktní platby…).  Uložte si do mobilního telefonu číslo na servisní linku, kam byste v případě ztráty karty zavolali, kvůli jejímu zablokování. Lze to provést také přes účet internetového bankovnictví, ale ne vždy budete mít možnost se k internetu dostatečně rychle připojit. Zvažte i nastavení SMS upozornění na provedené platby kartou, ať případně rychle odhalíte, že s kartou někdo neoprávněně manipuloval. Kartu lze pro případ ztráty či krádeže také samostatně pojistit u banky, která vám ji vydala. 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.