« Zpět

Za první čtvrtletí 2019 překazili detektivové Allianz podvody za 88 milionů korun

| 23. dubna 2019 - 9:30 | Zprávy | Neživotní pojištění

Že má lež krátké nohy, potvrdili vyšetřovatelé Allianz za první tři měsíce letošního roku rovnou u 352 podvodníků. Ti se od ledna do konce března snažili pojišťovnu okrást o 88 milionů korun. Největší nárůst objemu pojistných podvodů zaznamenali detektivové v Pardubickém kraji, kde vzrostly o 10 milionů korun, nejvíce si naopak polepšil kraj Olomoucký, kde se zamezilo škodám za 300 tisíc.

Dlouhodobě pochází nejvíce pojistných podvodů z Prahy a Středních Čech, kde Allianz eviduje téměř jednu třetinu všech zaznamenaných případů. Narůstají však i hlášení z Ústeckého a Jihomoravského kraje, kde došlo dohromady k 74 pokusům.

Další výsledky z jednotlivých krajů České republiky a jejich meziroční porovnání najdete v tabulce.

Šetření pojistných podvodů 2018/2017

Kraj

Odhalené v mil. Kč

Šetřené případy

Hlavní město Praha

43,7 / 58,9

62 / 64

Cizí

0 / 0,7

3 / 9

Jihomoravský kraj

4,5 / 4,3

36 / 21

Jihočeský kraj

1,7 / 1

32 / 13

Karlovarský kraj

1,3 / 1

6 / 18

Kraj Vysočina

1,8 / 1,5

16 / 6

Královéhradecký kraj

0,5 / 0,5

15 / 9

Liberecký kraj

1,7 / 0,4

10 / 11

Moravskoslezský kraj

7,4 / 5,8

34 / 27

Olomoucký kraj

2,9 / 0,3

14 / 11

Pardubický kraj

4,1 / 14,1

8 / 8

Plzeňský kraj

1 / 1,9

19 / 11

Středočeský kraj

3,1 / 10,8

40 / 34

Zlínský kraj

6,9 / 1,3

19 / 11

Ústecký kraj

7,6 / 1,3

38 / 21

Celkový součet

88,2 / 103,8

352 / 274

Pojišťovna Allianz se nejčastěji setkává se čtyřmi modely podvodů. V prvním si lidé pojistnou událost zcela vymyslí, i když ve skutečnosti k žádné nedošlo. Ve druhém o její příčině zalžou, jelikož ta pravá není kryta pojištěním. Třetí jsou nepojištěné škody, které někoho vedou k tomu, že posune jejich datum vzniku do doby, kdy ještě pojistka platila a čtvrtý model spočívá v navyšování škody, která se skutečně stala, ale s menšími následky.

Pro lepší představu přikládáme dva příběhy.

Věřte, nevěřte: Rozbité okno, mohutný kmen a náhodný svědek

Klient Allianz nahlásil, že zaparkoval své vozidlo na nezpevněné cestě v blízkosti lesa a šel se projít. Když se asi po hodině k vozidlu vrátil, zjistil, že má auto rozbité zadní okno a trčí z něj kmen stromu. Pojišťovně ochotně poskytl fotografie z místa, na kterých je celá dramatická událost dokonale zachycena. Pravdivost svého tvrzení ještě vyšperkoval o výpověď náhodného kolemjdoucího. Případ okamžitě skončil v hledáčku vyšetřovatelů. Pro ně již nebylo složité na základě stop na místě a na vozidle dokázat, že je příběh smyšlený, a že kmen stromu byl na zadní část vozu naaranžován pro pořízení fotografií, stejně tak jako dobrozdání svědka nebylo žádnou náhodou.

Na základě faktů zjištěných vyšetřovateli bylo zřejmé, že k poškození okna vozidla došlo jinde a za úplně jiných okolností, na které však auto nebylo pojištěno. Proto si klient pokusil opatřit finanční prostředky na opravu zadního okna neférovým jednáním, aniž by zvážil, že tohle už je za hranou a nese znaky trestného činu pojistného podvodu.

Odpovědnost, aneb není nad kamarádskou výpomoc

Vyšetřovatele zaujala i záhadná škoda, kdy mělo dítě odbrzdit vozík, který byl plně naložený stavebním materiálem. Ten se pak rozjel po ulici a naboural do zaparkovaného auta. Dle hlášení klienta k nehodě došlo tak, že se jeho dítěti zalíbil kámen pod jedním z kol, který měl vozík zajišťovat proti posunu, což mělo mít za následek tuto pojistnou událost. Na místě detektivové Allianz velmi záhy odhalili, že k poškození vozidla došlo jinak a pravděpodobně i jinde. Navíc zjistili, že otec dítěte a majitel vozidla se velmi dobře znají a že oním dítětem, které odjistilo těžký náklad, je křehké dítko předškolního věku, které by jen stěží mělo sílu plně naložený vozík stojící v kopci, odbrzdit.

Z těchto zjištění se vyklubala oběma kamarády naplánovaná akce, jejímž cílem měla být oprava poškozeného vozidla bez havarijního pojištění jednoho z kamarádů z odpovědnostního pojištění toho druhého, který událost svedl na svoje dítě. Těžko soudit, co bylo motivem pojištěného, jestli tak dobré kamarádství, nebo slíbená provize z výplaty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.