« Zpět

Většina českých řidičů se za volantem nechová příliš vzorově

| 28. listopadu 2014 - 13:36 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle rozsáhlého průzkumu LeasePlan MobilityMonitor o chování za volantem, kterého se zúčastnili řidiči z dvaceti zemí, se nemáme čím chlubit. Průzkum totiž ukázal, že při řízení vozu vykonává většina českých řidičů pravidelně i jinou činnost. Telefonování za volantem udává 78 % lidí, pro 75 % řidičů je obvyklé pití nápojů za jízdy a 56 % dokonce jí.

V občerstvování za volantem tak Češi a Češky patří mezi přeborníky – celosvětový průměr totiž činí 42 % v pití a 37 % v pojídání pokrmů.  Mezi další typické nešvary za volantem patří posílání textových zpráv, ale i sdílení sociálních sítí. Zajímavé je, že tento zlozvyk se rozmáhá především v Evropě. Jinak je tomu ve Spojených státech, kde jsou muži i ženy za volantem opatrnější. Sociálním sítím se věnují mnohem méně často než obyvatelé ostatních zemí – v USA tuto aktivitu uvádí pouhé jedno procento respondentů zapojených do průzkumu společnosti LeasePlan.
 
Řidiči v průzkumu odhalili také méně častá, o to však zajímavější rozptýlení. Třeba jedno procento českých mužů se za volantem holí. Za svými jemnějšími protějšky ale pánové silně zaostávají: dvacet procent českých řidiček se totiž při řízení běžně líčí! S jakým výsledkem, výzkum nezjistil.
 
Nepozornost je přitom pro řidiče jedním z největších bezpečnostních rizik, zvláště pak v souvislosti s používáním tzv. chytrých telefonů. Odborníci proto přemýšlejí, jek tento nešvar eliminovat. Úřady i fleet manažeři jednotlivých firem vynakládají větší úsilí v informování řidičů o možných rizicích spojených s užívání chytrých telefonů při řízení a o principech bezpečného chování vůbec.
 
V tomto ohledu si vedeme velice dobře. Přesně 79 % českých řidičů v průzkumu řeklo, že může absolvovat kurzy, školení nebo testy týkající se bezpečného stylu řízení, které organizuje jejich zaměstnavatel, celosvětový průměr přitom činí pouze 30 %.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.