« Zpět

Velikonoční škody – především dopravní nehody

| 18. dubna 2014 - 12:40 | Zprávy | Neživotní pojištění

Prodloužený velikonoční víkend láká k výletům, rodinným návštěvám, přátelským setkáním. A přináší zvýšený počet dopravních nehod. „V záznamech pojišťovny Generali se již několik let objevují v hlášení velikonočních škod především dopravní nehody. Jde o střety vozidel, auta nabouraná do stromů a dalších překážek a bohužel i střety vozidel s chodci,“ komentuje údaje Radek Bureš, vedoucí oddělení pojištění motorových vozidel pojišťovny Generali.

Tradičně se tyto sváteční nehody svádějí na alkohol. Avšak není na vině tak často, jak bychom si představovali. Například vloni se podle policejních údajů o velikonočním víkendu přihodilo 733 dopravních nehod, při nichž pod vlivem alkoholu řídilo 36 řidičů.
 
Je tu mnohem více důvodů pro vyšší počet nepříjemností na vozovkách. „Obvykle bývají velikonoce začátkem sezóny pro cyklisty a motorkáře. Na silnice vyrazí i mnozí řidiči po dlouhé pauze. Ti, kteří v zimě nejezdí buď proto, že se při špatném počasí bojí, nebo proto, že nepřezouvají vůz na zimní pneumatiky,“ shrnuje Radek Bureš z Generali.
 
Konají se také velikonoční taneční zábavy a diskotéky, takže nejen v samotné velikonoční pondělí, ale prakticky celý víkend se po českých a moravských silnicích mohou pohybovat ve dne i v noci chodci, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Jak dokládají policejní statistiky, bohužel i podnapilí cyklisté a řidiči. Objevují se dokonce i koledníci na koních, kteří také nerespektují zákaz konzumace alkoholu.
 
Dalo by se soudit, že špatné počasí, sníh a déšť počty nehod o Velikonocích zvýší. Statistiky pojišťovny Generali však potvrzují hodnocení Policie ČR. Když je počasí mizerné, provoz je menší a nehod méně. O Velikonocích v roce 2011 s prakticky letním počasím nahlásili klienti pojišťovny Generali 191 dopravních nehod. Následující dva roky, kdy se jarní svátky potýkaly se sněhovými přeháňkami, bourali řidiči ve 123, respektive 161 případech.
 
Stalo se pravidlem, že o velikonočním víkendu provádí Policie ČR velké akce pro zvýšení bezpečnosti na silnicích. Ani letošní svátky nebudou výjimkou. „Od pátku do pondělí se uskuteční celorepubliková dopravně bezpečnostní akce vyhlášená policejním prezidentem, dále proběhne mezinárodní akce TISPOL zaměřená především na dodržování rychlostních limitů a opatření spočívající ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu budou realizována i na regionální úrovni,“ informuje Jozef Bocán, mluvčí Policejního prezidia ČR. „Policisté se v neposlední řadě zaměří i na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči vozidel,“ dodává Jozef Bočán.
 
POZOR NA ALKOHOL
O jarních svátcích se samozřejmě mohou přihodit i jiné nehody, při nichž můžete přijít například o dobrou pověst, přátelské vztahy nebo si přivodit úraz. Koledníkům se prakticky všude nalévá alkohol. Odmítnout je neslušné, pít všude všechno je nebezpečné. „Je potřeba mít obecně na paměti, že škody, ke kterým dojde v přímé souvislosti s požitím alkoholu, hradí viníci obvykle z vlastní kapsy,“ připomíná Jiří Cívka z Generali. Vzhledem k řadě štamprlat, kterými se musí člověk prokoledovat, jsou domácnosti, kde v pondělí pomlázka končívá, ty nejohroženější. A pokud se koledníkovi v podnapilém stavu „podaří“ projít skleněnou výplní dveří nebo upadnout na vzácnou vázu, nemusí se jednat o dvakrát levnou záležitost. I takový účet za vyčištění vzácného koberce může vyjít pěkně draho.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.