« Zpět

V létě stoupá nehodovost cyklistů, vzniklé škody musí uhradit

| 7. srpna 2015 - 9:38 | Zprávy | Neživotní pojištění

Češi se během léta mění v národ cyklistů. Jízda na kole je hned po fotbale naším druhým nejpopulárnějším sportem. Podle Policie ČR je však nárůst obliby cyklojízdy doprovázen také zvýšeným počtem úrazů a úmrtí. Současně roste i počet dopravních nehod, které vyznavači jízdy na kole způsobí. Škody zaviněné cyklisty se šplhají do milionů. Cyklisté však, na rozdíl od řidičů, které chrání povinné ručení, ve většině případů nejsou pojištěni.

Podle policejních statistik zahynulo v období od ledna do června 2015 při nehodách celkem 263 osob, z toho bylo 26 cyklistů. Často se jedná o seniory nebo osoby starší 50 let. Podle Týmu silniční bezpečnosti drží Češi v rámci EU prvenství v podílu cyklistů, kteří zemřeli bez cizího zavinění. Za viníka dopravní nehody byl letos cyklista označen už v 1 121 případech a při kolizích zaviněných cyklisty přišlo o život 14 lidí. Škody způsobené cyklisty se přitom pohybují v řádech milionů.
 
Vyznavači jízdy na kolech nejsou chráněni povinným pojištěním jako řidiči motorových vozidel a škody tak jdou přímo za nimi. Ošetřit rizika v tomto případě může dobrovolné pojištění odpovědnosti.        
 
„Cyklista jel po cyklostezce, nerespektoval semafor, kde mu svítila červená, a nedal tak přednost v jízdě Škodě Fabii, do jejíž zadní části naboural,“ popisuje typickou nehodu cyklisty, která bývá předmětem plnění pojišťovny, Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. „Jedním z nejčastějších důvodů plnění v rámci pojištění odpovědnosti z činnosti v běžném občanském životě bývají právě újmy na majetku nebo na zdraví způsobené cyklisty. Ti si často neuvědomují, že pokud způsobí dopravní nehodu, někoho zraní nebo mu poničí vybavení, jsou povinni uhradit vzniklé škody,“ uvádí Jan Vlček.    
 
Škody, způsobené cyklisty přitom nejsou zanedbatelné a pohybují se od několika až do stovek tisíc korun. Odškodnění může být po viníkovi požadováno jak v případě, kdy cyklista porazí chodce či ohrozí dalšího cyklistu např. na cyklostezce, tak v situaci, kdy se střetne s motorovým vozidlem v běžném dopravním provozu. Právě v těchto případech bývají plnění nejvyšší. K navýšení nároků na odškodnění, které dopadá právě na viníky dopravních nehod, došlo v poslední době také v souvislosti s novým občanským zákoníkem.  
 
„Nový občanský zákoník výrazně posílil prostor pro nároky poškozených. Umožňuje nyní soudci, aby částku za odškodnění oproti předchozímu období i několikanásobně navýšil. Zohledněny jsou přitom nejen náklady spojené s hmotnou kompenzací vzniklých škod a škody spojené s léčením poškozených, ale také jejich ušlý zisk za období pracovní neschopnosti a další související náklady,“ uvádí Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.    
 
Pojištění odpovědnosti, které cyklisty před uvedenými riziky dokáže ochránit, nabízí většina pojišťoven a pohybuje se v řádech stokorun za rok.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.