« Zpět

UNIQA: pojistných podvodů přibylo, roste ale i úspěšnost odhalení

| 28. srpna 2014 - 12:07 | Zprávy | Neživotní pojištění

Během prvních šesti měsíců 2014 šetřila UNIQA pojišťovna celkem 372 sporných pojistných událostí svých klientů. Nestandardních škod tak oproti stejnému loňskému období přibylo o 15 procent. Trestním řízením pokračovala bezmála třetina z nich. Velmi výrazně narostla meziročně hodnota škod nahlášených s úmyslem obohatit se na úkor pojišťovny a ostatních klientů. Celkově byly prokázány podvody za 42,6 milionu korun, což bylo téměř třikrát více než ve srovnatelném období loni. Největší nárůst prokázané hodnoty registrovala UNIQA znovu v oblasti majetkových škod, a podle počtu podvodných pojistných událostí v pojištění osob.

Z celkových 372 šetřených pokusů o pojistný podvod se tradičně nejvíce týkalo pojištění vozidel (195 případy, meziročně stabilní vývoj) s celkovou prokázanou hodnotou ve výši 3,7 milionu korun. Průměrná podvodně uplatněná škoda v tomto segmentu klesla z loňských přibližně 22 tisíců na nynějších necelých 19 tisíc korun. Převažují případy fingovaných dopravních nehod nebo nadhodnocování rozsahu poškození.
 
Co do výše prokázané hodnoty ovšem v prvním pololetí 2014 znovu dominovaly majetkové škody. Jejich počet meziročně vzrostl téměř na dvojnásobek. Prokázaná hodnota podvodných nároků činila 32,6 milionu korun, což představuje nárůst o 273 %. Mezi těmito případy jsou hlavně úmyslná zapálení nemovitostí a nadhodnocování hodnoty zařízení nemovitostí (např. falešným datem pořízení), nebo uplatňováním majetku, který v objektu ve skutečnosti nebyl. Časté je i vloupání do skladů, snaha o využití přerušení provozu ze živelního pojištění za účelem dosažení nadhodnoceného ušlého zisku nebo fingování odcizení přepravované zásilky.
 
Co do počtu kusů narostly podvody v pojištění osob o 36 %. Nejčastěji se „kouzlí“ s nároky na výplatu denního odškodného za dobu léčení úrazu a denních dávek v pracovní neschopnosti. Klienti uplatňují své požadavky na odškodnění i za dobu, kdy už normálně po rekonvalescenci vykonávají svoji výdělečnou činnost. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.